18. 10. 2018. - 16:32

FLEŠ

Medijske prevare 21. vijeka: Prebijene aktiviste zaboravili, na mala vrata se vraćaju u Skupštinu!

Najnovije epohalno otkriće Alekse Bečića i Dritana Abazovića, nevješto upakovano u “Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori”, ima samo jedan jedini cilj- vraćanje Demokrata i URA u skupštinske klupe. S obzirom da su se svi politički subjekti odlučili na povratak u Skupštinu, što EU velikodušno odobrava, dvojac Bečić-Abazović, želi da bude dosledan u svojoj politici, da se ne vrate u skupštinske klupe, ali sve rade da se na mala vrata ipak vrate u Skupštinu. Tako ovaj njihov Plan, čiji rukopis se jasno prepoznaje, ima za cilj samo jednu jedinu stvar-povratak u Parlament, al da to izgleda što junačkije i demokratskije.
Otrcane floskule o izbornom zakonodavstvu, o bezbjednosti u državi (još uvijek nema krivične prijave protiv lica koja su tukla aktiviste te koalicije), OEBS, EU vrijednosti i principi, samo treba da posluže da poslanici te dvije grupacije (a ima ih 10 od mogućih 81), “teškom” mukom, “nevoljno” uđu u Skupštinu, gdje skoro dvije godine redovno primaju polasničke plate, u mjesečnim iznosima i do 2.000 evra. Pošto je svima jasno da njih dvojica nemaju svoj stav ili mišljenje o krupnim društvenim temama, već da im se stav, nažalost po naše društvo, formira u hodnicima Ambasada u Crnoj Gori, onda je nekako logičan slijed događaja koji se desio juče. Bečić i Abazović, “samostalno” izlaze sa Planom za rješavanje krize, a sat kasnije, opet “slučajno” komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han najavljuje susret sa predsjednikom Demokratske Crne Gore Aleksom Bečićem i predsjednikom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem u Briselu početkom sljedeće nedjelje. Do tad, mediji naklonjeni njima, danima će da nas zasipaju “genijalnim” Planom, koji vrlo lako može da se pretvori u neku novu Vladu izbornog povjerenja, koju su ti isti mediji zdušno podržavali i prije dvije godine. Suviše sličnosti da bi bilo slučajno, zar ne? Jer, cilj je jasan, Demokrate i URA moraju da se vrate u Skupštinu, naređenje je stiglo s vrha, samo treba da im se pripremi medijski teren za taj povratak, a ljetnji raspust je idealna prilika za to.
I ptice na grani znaju da EU administracija ne podržava bojkot Parlamenta, pa se sada traži najbezbolnije rješenje da se Demokrate i URA vrate u Skupštinu. Samo kod političkih naivaca može da prođe formulacija koju su sinoć proturili javnosti da se “obavezujemo da ćemo učestvovati u radu Ad hoc parlamentarnog odbora sačinjen od predstavnika opozicije i vlasti, koji će, naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u Parlamentu”. E, upravo te dvije tačke koje su njih dvojica, “sami” smislili, jesu ulaznica za skupštinske klupe.
Da upravo u tom grmu leži skupštinski topli zec, svjedoči činjenica da u njihovom Planu za prevazilaženje političke krize, nema NI JEDNO slovo o prebijanju njihovih aktivista od strane organizovane kriminalne bande iz DPS-a, kako su ih nazivali tokom izbornog dana. Zaista, nelogično zvuči da se predlaže Plan za izlazak iz krize, a da se u njemu ne zatraži da se procesuiraju, ispitaju ili osude huliganski napadi na aktiviste opozicije u izbornom danu širom Crne Gore. Naprotiv, predlažu formiranje Radne grupe vlasti i opozicije (prošli put se to završilo Vladom izbornog povjerenja koju je Abazović objeručke podržao), koja će se baviti izbornim zakonodavstvom, ali ne traže da se makar deklarativno osude napadi na njihove aktiviste, kojih se, nažalost to moramo konstatovati, jedino sjećaju na dan izbora.
I za kraj, najveći biser od svih bisera iz pomenutog Plana je i potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu. A i laicima je jasno da će parlamentarni izbori, redovni, biti na jesen 2020 godine, a da lokalni izbori, u gotovo svim gradovima, slijede tek za 4 godine, jer su, trebali javnost podsjećati, završeni prije mjesec dana!

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *