MCP: Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi

0

Iz Mitropolije crnogorsko primorske danas su saopštili da će sjutrašnjoj, liturgiji u Hramu Hristovog vaskrsenja, u Podgorici, moći da prisustvuju samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi i koji su postili uoči ovog crkvenog praznika. Najavili su i da će pomoliti protiv kako kažu “bezakonja” aludirajući na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je između ostalog utvrđeno da će dio crkvene imovine biti vraćen državi Crnoj Gori.

“Zbog očekivane masovnosti skupa dužni smo da saopštimo par važnih napomena. Budući da će se sjutra služiti Sveta Liturgija, treba da se zna da Svetom Pričešću na sjutrašnjoj Liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom Crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjerni bili pozvani uoči Sabora. Takođe, napominjući da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim
političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru, podsjećamo da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole – neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi. Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike”, saopštili su iz MCP.

Iako su, kako navode u MCP, zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se ovih dana pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji, “ne treba da se smućujemo”.

“Sve se dešava po riječi Gospodnjoj: “Ako mene goniše i Vas će goniti… Ali sve će vam ovo činiti zbog imena mojega, jer ne poznaju Onoga koji me posla.” Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, zaključuje se u saopštenju MCP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.