Maslenikov: Više od 70 odsto naroda je protiv sankcija Rusiji; Ključ za normalizaciju naših odnosa ne leži u Podgorici, već u Beranama, Nikšiću, Budvi…

0

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov izjavio je da su rusko-crnogorski odnosi u dubokoj krizi i zahtijevaju obnavljanje za šta je potrebna politička volja i pravi dijalog.

„Možete da se ne slažete u nečemu, ali morate da slušate jedni druge. Rusija pažljivo sluša šta se dešava u Crnoj Gori, prati mišljenje naroda od kojeg više od 70 odsto istupa protiv sankcija Rusiji, dok je 80 odsto protiv zabrane ruskih medija“, rekao je Maslenikov na proslavi Dana Rusije u Podgorici.

On je naglasio da je za pet godina, koliko je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, više puta imao priliku da se uveri koliko narod Crne Gore ceni vekovne istorijske, duhovne i kulturne veze sa Rusijom.

„Uveren sam da ključ za normalizaciju i razvoj naših bilateralnih odnosa leži, ne u Podgorici, već u Beranama, Nikšiću, Herceg Novom, Andrijevici, Tivtu, Pljevljima, Budvi, Plužinama, Zeti, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu i Perastu, gdje su Rusi prije 325 godina počeli da uče navigaciju, kao i u Kotoru, gdje je prije 220 godina otvoren prvi ruski konzulat na Balkanu“, rekao je Maslenikov.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, Maslenikov je rekao da ruski investitori čine 11 odsto svih direktnih stranih investicija u Crnoj Gori, što je 112 miliona evra.

„U Crnoj Gori je prošle godine boravilo 247.000 ruskih turista, što je 10 odsto od ukupnog broja turista“, istakao je Maslenikov.

Govoreći o spoljnoj politici Rusije, Maslenikov je rekao da je ona predvidljiva, da nije usmjerena ni protiv koga, niti protiv bilo čijih interesa, već je usmjerena na razvoj partnerstva sa svim zemljama.

„Rusija zajedno sa sve većim brojem zemalja svjetske većine radi na stvaranju harmoničnog i pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na ravnopravnoj saradnji“, rekao je Maslenikov.

On je naglasio da Evropa treba da bude u dobrim odnosima sa Rusijom da bi ostala jedan nezavisnih centara razvoja, te istakao da je Moskva spremna za to.

Obilježavanju Dana Rusije u Podgorici prisustvovali su predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.