Martinović – Rais: Puna podrška Mađarske za ispunjavanje mjerila iz Poglavlja 27

0

Razmjena iskustava Mađarske i Crne Gore važna su za ispunjavanje mjerila iz Poglavlja 27, poručeno je na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i državne sekretarke u mađarskom Ministarstvu energetike zaduženom za ekologiju, Aniko Rais, u Budimpešti.

Martinović je istakao da je Ministarstvo na polju zaštite prirode posebno angažovano na obavezu realizacije završnih mjerila Akcionog plana pregovaračkog Poglavlja 27, kao i da će nastaviti na mapiranju staništa Natura 2000.

Takođe je informisao Rais da je u toku izrada Nacionalne startegije biodiverziteta , koja će, kako je rekao, u potpunosti prenijeti ciljeve koji se odnose na obavezu zaštite 30 odsto kopna i 30 odsto mora.

“Moram istaći i da su usvojeni brojni zakoni koji će u velikoj mjeri uticati na ispunjavanju završnih mjerila iz Poglavlja 27”, rekao je Martinović i dodao da sa aspekta regionalne saradnje i sagledavanja postavljenih ciljeva Vlada i Ministarstvo iskazuju otvorenost za saradnju i razmjenu iskustva.

Takođe je naglasio da bi za nas bilo od izuzetnog značaja pomoć za uspostavljanje mjera sprečavanja otpada i donošenje programa iz te oblasti.

Sagovornici su istakli značaj održivog razvoja, naglašavajući potrebu za pronalaženjem balansa između ekonomskog napretka i zaštite okoline.

„Želimo da osiguramo efikasnu zaštitu okoline, jer vjerujemo da to direktno doprinosi ekonomskom razvoja. Naša iskustva i znanje rado ćemo podijeliti sa Crnom Gorom, kako bismo zajedničkim snagama postigli još bolje rezultate”, kazala je Rais.

Na sastanku je bilo riječi o važnosti podizanja ekološke svijesti među mladima, gdje su se sagovornici usaglasili da je to jedan od ključnih koraka ka dugoročnom očuvanju prirodnih resursa.

„Mlade generacije su budućnost naše planete, i važno je da im prenesemo prave vrijednosti i znanja o očuvanju životne sredine. Spremi smo da podržimo Crnu Goru u ovom procesu, dijeleći naša iskustva i primjere dobre prakse,“ zaključila je Rais.

Posebno je istakla značaj ove saradnje za Crnu Goru, koja je nedavno usvojila Zakon o upravljanju otpadom, kao I niz drugih zakona koji su značajni za ispunjavanje mjerila iz Poglavlja 27.

„Efikasno upravljanje otpadom je ključni element u zaštiti životne sredine. Mađarska je prošla kroz slične procese i spremni smo da pružimo podršku Crnoj Gori u implementaciji zakona i unapređenju praksi u ovoj oblasti,“ dodala je Rais.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.