Martinović: Oko 30 miliona evra za projekte iz oblasti zaštite životne sredine

0

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, će tokom ove godine kroz dostupne programe podržati projekte iz oblasti zaštite životne sredine od oko 30 miliona evra, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Projekte će implementirati Eko-fond.

“Sredstva prikupljena od zagađivača po principu „Zagađivač plaća“, kao i od aukcije CO2 kredita u prošloj godini, rezultiraće plasmanom za projekte koji se uveliko sprovode i koji doprinose očuvanju životne sredine. Kada govorimo o kontinuitetu i spremnosti da ulažemo u iste ili slične projekte, ove godine smo iz istih izvora od kojih se prikupljaju sredstva, planirali da građanima, privredi i javnom sektoru, obezbijedimo oko 11.00.000 evra direktne bespovratne finansijske podrške”, rekao je on.

Prema njegovim riječima kad se svemu tome doda i implementacija paketa podrške Evropske komisije za saniranje energetskog siromaštva kroz mjere energetske efikasnosti građani će imati direktnu podršku u ukupnom iznosu od 8.000.000 eura i stepen subvencije čak preko 50 odsto, a sektor turizma 3.500.000 evra za iste mjere.

“Sa ponosom možemo da kažemo da je u ovogodišnjem ciklusu implementirana, definisana i planirana podrška građanima, privredi i javnom sektoru, uz dodatna sredstva prikupljena od međunarodne saradnje, oko 30.000.000 evra i da najavimo kontinuitet ovih mjera i projekata, jer naši građani to zaslužuju. Takođe je u toku priprema za drugu fazu projekta pod nazivom Solari 5000+ kao nastavak uspješno realizovane prve faze projekta Solari 3000+ i 500+ koje je pokrenuto u saradnji Ministarstva, Eko fonda i EPCG. Naravno, građani su svojim interesovanjem i odlukom da instaliraju foto naponske sisteme na svojim krovovima postali pioniri energetske tranzicije. Međutim, to je samo jedan od koraka kada se govori o korišćenju novca koji država ubira od ekoloških naknada a koji će protokom vremena brojati desetine miliona evra na godišnjem nivou”, zaključio je Martinović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.