Marković: Sveštenstvo Mitropolije vodi skriveno kampanju, otpor Zakonu postao obračun sa državom Crnom Gorom

Marković: Sveštenstvo Mitropolije vodi skriveno kampanju, otpor Zakonu postao obračun sa državom Crnom Gorom

Težak period od dvadesetak dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije bio samo otpor tom zakonu, već je prerastao u klasičan obračun sa državom Crnom Gorom, njenim institucijama i suverenim pravom da odlučuje o unutrašnjim pitanjima, ocijenio je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je, gostujući u jutarnjem programu TVCG, kazao da smo svjedoci “neviđene propagande” čiji su akteri, kako je ocijenio, unutar zemlje i “najdrastičnije i najbrutalnije” iz susjedne Srbije.

Premijer je posebno istakao atak na državne simbole i ambasadu Crne Gore u Beogradu.

“Imali smo neviđenu agresiju na Crnu Goru i njene institucije”, kazao je Marković.

On je ocijenio da Mitropolija crnogorsko-primorska želi da bude van pravnog sistema, te da joj stoga ne odgovara usvajanje zakona i istakao da zakon ne stavlja u prvi plan bilo koju vjersku zajednicu, već da su sve ravnopravne.

Marković je kazao da pored otvorene propagande iz Srbije, prisutna i “skrivena kampanja” sveštenstva, u kojoj se, kako je naveo, prijetilo crnogorskim pravoslavnim vjernicima da ne podržavaju zakon i ne stoje iza vlasti koja ga je predložila, jer će njihove porodice “biti proklete i izopštene iz crkve”.

Predsjednik Vlade je rekao da su neutemeljeni prigovori da nije bilo prilike da se javnost upozna sa zakonom, te da je samo po osnovu ovog zakona imao najmanje pet ili šest razgovora direktno sa mitropolitom Amfilohijem i njegovim sveštenstvom.

On je poručio da crkve i vjerski objekti ostaju vjernicima, te da je svaka spekulacija neodgovorna.

“Nema utemeljenja da će vjerski objekti koristiti u bilo koje svrhe osim vjerske i da će u njih dolaziti bilo ko osim vjernici koji u njih dolaze”, rekao je Marković, ali istakao i da vjerski objekti imaju i kulturnu i istorijsku vrijednost

“Oni su kulturna baština Crne Gore i moraju biti posebno štićeni, a nadzor nad održavanjem i unapređenjem objekata mora biti jasan i zakonit i ne može biti improvizacija”, poručio je premijer.

Vlada će razgovarati sa Mitropolijom

On je, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi o ovom zakonu trebalo razgovarati sa SPC, kazao da će Vlada o svojim unutrašnjim pitanjima razgovarati sa akterima unutar Crne Gore.

„O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno, mitropolit ili njegovi saradnici koje on opredijeli za taj razgovor“.

Marković je kazao da optužbe o asimilaciji Srba u Crnoj Gori nijesu tačne, navodeći da se na popisu 1991. godine u Crnoj Gori se svega nešto više od devet dosto crnogorskih građana izjasnilo kao Srbi, a na popisu 2011. blizu 29 odsto. Istakao je da ima veliki broj poslanika u Parlamentu koji se izjašnjavaju kao Srbi, kao i da je do skoro bilo pet opština u kojima su na vlasti bile srpske partije a predsjednici tih opština s izjašnjavali kao Srbi.

„U DPS-u postoji veliki broj pojedinaca koji se izjašnjavaju kao Srbi. Mi smo ponosni na to. O tome ne vodimo evidenciju“, rekao je Marković.

Related posts

3 Comments

 1. Milan

  Koji je ovo licemjer i vjeciti drugi, bez trunke hrabrosti i obraza. Donesu zakon napisan u Britanskoj ambasadi, otimaju crkve, jezik, tradiciju, dostojanstvo, pravo na zivot jer posla nemamo i jos nas optuzuju da smo protiv kolonije Montenegro. E pa markovicu mi nastavljamo sa vjerom u Boga za krst casni i slobodu zlatnu a vi puzite pred vasim gospodarima zarad pokradenih milijardi mila djukanovica.

  18
  1
  Reply
 2. Din

  Informacija o broju Srba je netačna. Broj Srba identičan je broju pravoslavaca. Crnogorstvo je star i nepobitan pojam ali u okviru Srpskog naroda, kao što je to Hercegovac, Kosovac, Ličanin, Šumadinac…
  Ovo što vi radite je razbijanje Srpstva i deo je projekta za pokatoličenje i pohrvaćenje Jadranske obale kao što je učinjeno sa Dalmacijom. Pravi cilj je udaljenje Srbije od Jadranskog mora – na drugi način i Rusije?!
  Projektanti ovog čina nisu računali na ovakve proteste ali ih to ne zabrinjava puno. Ako ne uspeju stradaće Milo i njegova vrhuška dok će kreatori projekta čekati neku drugu priliku.
  Kako vidim popuštanja nema a Mila i ekipu već vidim u Hrvatskoj…Argentini možda…

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *