MANIPULACIJA BUVLJAKA

0

Piše: Fidelity consulting

E ovoga nije bivalo ni u čuveno Zvonce kod Zojke, kad su se pjane priče mlatile uz hamburger sa prilogom od svega iz Kalimera kod benzinske u centru.

Slušajte ovo: vele da je stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu 4,4% i da imamo 1,8% više turista od, pazite sad, rekordne 2019. godine pa je to uvertira za program ES2.

Krenimo redom da uz topli dojč kod Torza pažljivo razmotrimo ove manipulacije dostojne jedino buvljoj pijaci đe se ne izdaju fiskalni računi.

1. BDP je u prvom kvartalu porastao za 120 miliona eura, dok su zalihe (komponenta BDP) porasle za 135 miliona eura (najviše od kad se mjere). Recimo, u Q1 2023. zalihe su porasle svega 35 mil eura. Iole pismen ekonomista bi se uhvatio za glavu zbog ovih podataka, ali dobro; manipulacije buvlje pijace mogu još uvijek da prođu kod par desetina ljudi.

2. Ako manipulatori ne znaju, živimo u 2024. godini i svako poređenje sa 2019. godinom je super komično, pa je zaista smiješno čuti da je trenutni broj turista u 2024. godini 1,8% veći od broja turista istoga dana 2019. godine. Znaju to i manipulatori: broj turista je 20% manji nego prošle godine.

Zbilja, ovakve manipulacije podacima poprimaju obilježje logike koja prolazi samo na buvljoj pijaci. Mada, kako je krenulo, neće još dugo ni tamo ovakve prodavati fore…

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.