Makron: Nastaviti dijalog Beograda i Prištine nakon formiranja nove kosovske vlade

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron uputio je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsjednika Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice nezavisnosti tzv. Kosova u kojem je podvukao da nova vlada u Prištini treba da bude snažno posvećena dijalogu s Beogradom, piše Ljajmi.

Makron je istakao da proces dijaloga treba nastaviti, na osnovu postignutog.

– Želio bih da pozdravim posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom od njegovog obnavljanja, nakon sastanka na visokom nivou koji smo kancelarka Angela Merkel i ja održali 10. jula 2020. U potpunosti podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka u cilju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma – naveo je Makron u pismu.

On je naglasio važnost da se dijalog nastaviti što prije, nakon formiranja nove kosovske vlade, “na osnovu napretka koji je već postignut“.

Kosovo onlajn podsjeća da je, međutim, vjerovatni budući premijer, lider ubjedljivog pobjednika na izborima 14. februara, Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurtij već nekoliko puta podvukao da dijalog s Beograda neće biti prioritet njegove vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.