Makron i Si Đinping traže hitan sastanak svjetskih lidera

1

Predsjednici Francuske i Kine Emanuel Makron i Si Đinping su se u telefonskom razgovoru saglasili o održavanju vanrednog sastanka Grupe 20.

“Održavanje takvog samita bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da bi se radilo zajedno na ljekovima i vakcini”, navelo je Predsjedništvo Francuske.

Samit G20 koja okuplja 20 glavnih svjetskih ekonomskih sila bio bi koristan za stabilizaciju svjetske privrede usaglašenim budžetskim i monetarnim mjerama, uz podršku najosjetljivijim zemljama, dodalli su Makron i Si.

Takav samit bi svakako bio održan preko video veze kao samit G7 prošle sedmice.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva danas je na video-konferenciji s predstavnicima G20 upozorila da bi svjetska recesija poslije pandemije koronavirusa mogla da bude gora od recesije poslije finansijske krize 2008. godine.

“Vođe G20 predložiće koordinisanu politiku da zaštite ljude i svjetsku privredu”, rekla je ona.

Naredni redovan samit G20 bio je predviđen za 21. i 22. novembar u Rijadu.

1 Comment
  1. prst na celo komentariše

    Sad oholi nece sastanak G 7, USD, Japan, Nemacka, Italija, Britanija, Francuska, Kanada? A da, to treba samo kad nekom treba uvesti sankcije ili kako nekog napasti i opljackati. Da sam na mestu Putina i Sija ili Indusa i Brazilaca pokazao bih snagu i nikad ne bih pristao na taj sastanak.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.