Majke Kosmeta poručile Kurtiju: Branićemo svoju djecu, ostajemo na ovim svetim prostorima!

0

Crkvena zvona hramova i crkava na sjeveru južne srpske pokrajine oglasila su se zvonom u trenutku kada su majke Kosmeta krenule u moleban i šetnju, kao vid podrške njihovoj pravednoj borbi za mir, budućnost, sigurnost, ostanak i opstanak Srba i srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Na skupu je okupljeno oko 3.000 žena.

Protest je počeo pjesmom „Samo da rata ne bude“.

– Samo hoćemo mir, da naša djeca žive u miru i slobodi kao i svaka druga djeca. I ostajemo na ovim svetim prostorima – poručila je Svetlana Stević, predsjednica Eparhijske NVO Majka devet Jugovića.

„Kurti djecu ti neću dati“, „Nije hir hoću mir“ – neke su od parola koje se vide na protestu.

– Danas se svuda u svijetu proslavlja Međunarodni dana humanosti. A mi smo se okupile da poručimo da nećemo više da trpimo Kurtijev teror. Da li je humano da našim ljekarima prijete da hoće da ih hapse zbog vakcinacije, jer hoće da sačuvaju što više života? Hapsili su nam sanitete, sanitetski materijal i tako nam otežavali da se pobrinemo za svaki ljudski život? Da li je to humano u 21. vijeku, u civilizovanom svijetu. Lekcije o humanosti možemo mi da im držimo jer bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost pružamo medicinsku pomoć i tu lekciju oni nikada neće da nauče – poručila je Gordana Savić, zdravstveni radnik.

Savić se obratila predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi čuli glas žena sa sjevera i pozdravila sve Srbe južno od Ibra.

– Kao majka i kćer mogu da kažem da sve okupljene ovako imamo jedan cilj a cilj nam je da djeci obezbijedimo mir i da žive kao i sva djeca širom svijeta,ali to im je uskraćeno. Naša djeca se bude sa zvucima sirena sa odjecima šok bombi, na putu do škole ih presreću specijalci. A mi smo ti koji moramo da se borimo za mir i slobodu – rekla je Gordana Savić.

Okupljenim ženama se obratila i Svetlana Radosavljević iz Leška, učiteljica i majka četvoro djece.
– Sramota za 21. vijek je da naša djeca budu pored naoružanog čoveka za kojeg se zna da čuva parkove. Majke najbolje znaju koliko su se molile caru Lazaru i Stefanu Dečanskoj i Svetom Savi da im čuva djecu. Molimo se da našoj djeci ne ugrožavaju budućnost – istakla je Svetlana Radosavljević i dodala.
– Ja sam već 35 godina učiteljica i znam šta su djeca slikala prije 35 godina ali njihove slike sada su puške i sve što ih boli. Gledamo njihove zabrinute oči. Poručujemo toj hrišćanskoj Evropi dosta je, naša molitva bi i nebo otvorila. Mi znamo da nas predsjednik traži mir za ovaj prostor, ali naša djeca će ostati ovdje ako i mi budemo složni -poručila je ona.
Za govornicu se zatim popela Jovana Šmigić, studentkinja Filozofskog fakulteta. Ona se obratila na engleskom jeziku i poslala poruku međunarodnoj zajednici
(Novosti online)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.