Maduro odbija humanitarnu pomoć za Venecuelu: Nismo prosjaci

0

Više od 10 zemalja Evropske unije podržalo je lidera opozicije Venecuele Huana Guaida kao legitimnog predsjednika države, čime su, kako ocjenjuje AP, povećali pritisak na predsjednika Nikolasa Madura da podnese ostavku i “očisti put” prema novim predsjedničkim izborima.

Maduro se odupire i odbija humanitarnu pomoć SAD, a pažnja mu je usmjerena na zapadnu granicu Venecuele sa Kolumbijom, gdje se njegovi protivnici spremaju da pokušaju da unesu hranu i ljekove u zemlju, navodi AP.

“Mi nismo prosjaci”, rekao je Maduro u svom govoru koji je prenijela tamošnja državna televizija.

Više od 10 zemalja EU podržalo je Gvaida nakon što je prošao rok od osam dana koji su zadali Maduru da raspiše vanredne izbore. Gvaida podržavaju SAD i više južnoameričkih država.

Predstavnici države članice Lima grupe skupili su se u međuvremenu u Otavi kako bi razmotrile situaciju.

Nakon sastanka 13 država članica, obratio se premijer Kanade Džastin Trudo koji je osudio “diktaturu spremnu da koristi silu i strah” da održi svoju moć.

On je takođe rekao da je skupljeno 53 miliona dolara humanitarne pomoći za narod Venecuele.

“Znamo da se narod Venecuele suočava sa neviđenim poteškoćama i potrebna im je naša pomoć, kao što znaju i države koje su primile one koji bježe od nasilja”, rekao je Trudo, prenosi AP.

Agencija navodi da Maduro ne pokazuje znake slabosti i napao je EU da dobijaju naređenja od administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, koga je u više navrata optužio da pokušava da organizuje državni udar u Venecueli kako bi se dokopao rezervi nafte u toj zemlji, koje su dokazano najveće na svijetu.

Maduro nije prekinuo diplomatske odnose sa evropskim zemljama koje su podržale Gvaida, protivno njegovoj reakciji prema SAD.

Rusija i Kina su među devet država koje su podržale Madura.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.