Mladen Mikijelj

Made in New York Jazz Festival devetu godinu sa džez zvijezdama u Crnoj Gori

0

Crnogorska kompanija Rabbit Records u saradnji sa pouzdanim partnerima realizovaće u Crnoj Gori deveto po redu izdanje projekta „Made In New York Jazz Festival – powered by Porto Montenegro”, donoseći fuziju mladih talenata i legendarnih džez ikona na crnogorske i regionalne prostore.

Od 21. juna u Porto Montenegro u Tivtu, do velikog finala 23. juna u kompleksu The Capital Plaza u Glavnom gradu, festival će oduševiti entuzijaste i ljubitelje vrhunskog džeza iz Crne Gore ali i iz cijelog svijeta.

Postava za 2024. uključuje džez legende kao što su Jeff Tain Watts, Nathan East, Frank Gambale, uz predivnu Kennedy Kennedy, starog znanca Yaacov Mayman-a i američku zvijezdu u usponu Ekep Nkwelle. Na festivalu će nastupiti i regionalna džez zvijezda Lana Janjanin iz Hrvatske, dugogodišnji član Big benda HRT-a Branko Sterpin na trubi, kao i internacionalni umjetnici Luis Bonila iz Austrije i Michal Martyniuk sa Novog Zelanda. Filip Bulatović i Milan Pavković kao predstavnici Big benda RTS-a, kao i Šule Jovović i Vladimir Maraš iz Crne Gore koji su već nastupali na ovom festivalu u prethodnih osam godina, a to će učiniti i na devetom izdanju. Uz to, Lana Janjanin će 22. juna predstaviti svoj vanserijski Quartet u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici, dodajući novi kvalitet regionalnoj, ali i crnogorskoj jazz sceni.

Michael Brovkine, osnivač i izvršni direktor Made In New York Jazz Competition INC iz Njujorka, podijelio je svoj entuzijazam usmjeren ka jedinstvenom spoju talenata festivala:

„Ujedinjavanje legendarnih muzičara sa zvijezdama u nastajanju nije samo naša misija – to je naša strast. Stalno smo inspirisani bogatom tapiserijom talenata koja se okuplja na našem festivalu, iz godine u godinu. Okruženi tako strastvenim istomišljenicima, stvaramo više od muzike, stvaramo magične, nezaboravne trenutke i povezujemo publiku sa nečim zaista jedinstvenim i nezaboravnim.“

Vladimir Maraš, direktor Made In New York Jazz Festivala u Crnoj Gori takođe je podijelio svoja razmišljanja:

„Svake godine naš festival ima za cilj da podigne visoko postavljene ljestvice prethodnih godina, pa tako, ni ovo izdanje nije izuzetak. Napravili smo postavu koja pokazuje izuzetan talenat i njeguje umjetničku sinergiju. Neki naši idoli iz mladosti pojaviće se sa nama na istoj bini i to je zaista jedinstveni ugođaj koji se ne smije propustiti, tu, u našoj kući. Naši partneri i sponzori igraju važnu ulogu u ovom poduhvatu i neizmjerno smo zahvalni na njihovoj podršci brzorastućoj kulturi džeza u Crnoj Gori.“

Festival počinje spektakularnim otvaranjem na Synchro Stage-u u Porto Montenegru u Tivtu 21. juna, nakon čega slijedi vanserijska klupska noć sa Lanom Janjanin i njenim kvartetom u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici 22. juna.

Svečanost se završava velikim finalom u atrijumu The Capital Plaza u Podgorici, 23. juna, obećavajući tako tri dana nezaboravnih džez nastupa.

Prateći program čine dva “Street Jam session” programa sa gostima iznenađenja – prvi 20. juna u Porto Montenegru, na platou ispred Hipotekarne banke, a drugi dva dana kasnije, 22. juna na glavnom gradskom trgu u Podgorici, na platou ispred Hard Rock Café-a.

Dva “after party” programa nakon oba velika koncerta, prvi 21. juna u klubu “Blue Room” u Porto Montenegru i 23. juna u jazz klubu Sejdefa u Podgorici, upotpuniće svojom vrhunskom svirkom nikšićki “Kind of Blues”.

After party događaji takođe su nezaobilazni i već prepoznatljivi programski sadržaji festivala.

„S ponosom ističemo i iskreno pozivamo sve zainteresovane muzičare, izvođače, instrumentaliste, vokalne soliste, kao i sve đake srednjih muzičkih škola i Muzičke akademije sa Cetinja da dođu na dvosatni besplatni Master class koji će držati svi učesnici festivala u nedjelju, 23. juna, u jazz klubu Sejdefa, tačno u podne“, saopštili su organizatori.

Na platformi www.jazzmne.com/shop ulaznice će biti dostupne po promotivnoj cijeni od 21 evro sve do 22. maja. Nakon tog datuma, pa sve do početka festivalskih aktivnosti u junu, cijena pojedinačne ulaznice iznosiće 25 evra.

„Za djecu do 12 godina koji dolaze na festivalske programe u pratnji roditelja ili staratelja, ulaz je besplatan. Takođe, ulaz će biti besplatan i za đake srednjih muzičkih škola u Crnoj Gori, uz obaveznu prethodnu prijavu putem e-maila [email protected]. Ulaznice za koncert Lane Janjanin u Sejdefi iznosiće 19 evra, a broj mjesta je ograničen, pa ohrabrujemo ljubitelje džez muzike da svoje mjesto osiguraju na vrijeme“, zaključili su organizatori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.