Lukašenko: CIA i FBI planirali atentat na mene i moju djecu na Dan pobjede

0

Specijalne službe Bjelorusije i Rusije spriječile su vojni puč u Minsku.

Prema navodima vlasti, zavjerenicima su pomagali CIA i FBI, koji su bili zainteresovani za atentat na bjeloruskog lidera. Da bi sprečio pobune u zemlji, Lukašenko priprema predsjednički dekret – „principijelnu odluku za četvrt vijeka“, kako ju je sam nazvao. Za nekoliko dana o tome će razgovarati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Egipatski scenario”

Detalje specijalne operacije za sprečavanje vojnog puča otkrio je sam Lukašenko.

Ipak, prije nego je ove detalje i izneo, unaprijed je upozorio: tema je, kako bjeloruski predsjednik kaže, „izuzetno osjetljiva“.

– To se direktno tiče mene i moje djece. Zavjerenici su planirali da uhvate jedno dijete, pa drugo, kako to već funkcioniše. “Stavićemo ga u podrum”. Inače, takav podrum je pripremljen u Gomeljskoj oblasti. Uhapsili smo zavjereničku grupu, oni su objasnili i pokazali kako je sve planirano – rekao je Lukašenko, a prenose RIA novosti. 

Prema njegovim riječima, puč su planirali bjeloruski opozicionari privedeni ranije u Moskvi, uključujući politikologa Aleksandra Fedutu i ​​advokata Jurija Zenkoviča. A pomogle su im strane specijalne službe – „najvjerovatnije, CIA ili FBI“, navodi Lukašenko.

TV kanal “ONT” prikazao je izveštaj o tome kako su službenici KGB Belorusije i FSB Rusije zadržali zavjerenike na aerodromu. Ali glavni dio zapleta su zapravo presretnuti pregovori zavjerenika.

U jednom od moskovskih restorana Feduta i Zenkovič komuniciraju putem video-veze ZUM sa beloruskim opozicionarima koji žive na zapadu. Oni razgovaraju o atentatu koji je izveden na egipatskog predsednika Anvara el Sadata, na vojnoj paradi u Kairu 1981. godine.

– Došlo je do uspješne transformacije, ne režima, već bar rotacije u Egiptu – kaže na snimku razgovora Feduta.

Bjeloruske snage bezbjednosti pojasnile su da je puč planiran za 9. maj, tokom parade povodom Dana pobjede. Računali su na vojsku koja je prešla na stranu opozicije.

Pored toga, uhapšeni su „vodili konsultacije u Sjedinjenim Državama i Poljskoj“. Prema Minsku, pregovore sa Zapadom nadzirao je advokat Zenkovič. Jurij Zenkovič ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.