Lompar: Crnu Goru čeka sudbina Austro-Ugarske zbog represije protiv srpskog naroda

0

Prof. dr Milo Lompar, profesor književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu kazao je, povodom najavljene presude u montiranom procesu za „državni udar“, da u istoriji srpskog naroda nijesu bili nepoznati sudski procesi koje su represivne vlasti vodile protiv političkih predstavnika srpskog naroda.

–Takvi su bili procesi u Austro-Ugarskoj pred Prvi svjetski rat: lažni po sadržaju, brutalni po namjeri, skandalozni po dokaznoj i pravnoj proceduri. Mnogo gori od njih – premda istovjetan u namjeri – je sadašnji proces protiv političkih predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori. Njegov cilj je potpuno politički: on nastoji da kriminalizuje samo srpsko političko postojanje i da obeshrabri moguće i potencijalne nosioce borbe za političku, vjersku i nacionalnu slobodu Srba, kazao je Lompar za portal IN4S.

Prema njegovim riječima, sudski proces za aferu „državni udar“ je vrhunac u sistematskoj diskriminaciji koja se sprovodi nad Srbima u Crnoj Gori.

–Veliku zabrinutost izaziva – za razliku od davnašnjih vremena – slaba zainteresovanost srpskih državnih vlasti i njihova nespremnost da preduzme odgovarajuće mjere državne politike u ovom slučaju. Licemjerno i sramotno ćutanje evropskih i američkih vlasti pred ovako ogoljenim oblicima državnog i političkog nasilja u Crnoj Gori pokazuje da ideja pravne države, kao i sadržaji demokratije, njima ne znače ništa ukoliko se ne mogu upotrebiti u pravcu ostvarenja njihovih interesa. Nije otud čudno što ti pojmovi postaju sve više nepouzdani i u unutrašnjem uređenju tih država. Nije moguće predvideti posledice ovakvih činova u crnogorskom kontekstu, osim istorijskog podsjećanja da je Austro-Ugarska – nedugo poslije ovakvog nasilja – jednostavno nestala kao država, kazao je Lompar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.