Lokali u Tuzima danas neće raditi

0

Ugostiteljski objekti u Tuzima danas neće raditi, krivične prijave podnijete su protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja i još dvije osobe, a konsultacije predstavnika Vlade i Opštine će se nastaviti.

To je epilog jučerašnje blokade međunarodne saobraćajnice u Tuzima, ali i ishod razgovora predsjednika Opštine Đeljošaja, koji je sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom u ime lokalne samouprave razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, nakon višesatne blokade međunarodnog puta zbog nedavno uvedenih zabrana u toj Opštini u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Đeljošaj je kasno sinoć objavio da je dogovoreno da Institut za javno zdravlje i Savjet za borbu protiv koronavirusa, na osnovu novog presjeka epidemiološke situacije, u narednih 48 sati razmotre korekciju postojećih mjera za Opštinu Tuzi, “koje će važiti od ponedjeljka, 1. marta”. Dogovoreno je, kako je dodao, i da Savjet još više sarađuje sa opštinama prilikom donošenja mjera i zajednički raditi na poštovanju protivepidemijskih mjera.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Đeljošaju i Nimanbeguu je tokom sastanka predočeno da treba da sačekaju nove podatke Instituta za javno zdravlje i nove mjere, koje bi trebalo da budu donesene već početkom naredne sedmice.

Navodno je, rečeno je “Vijestima”, Đeljošaj tražio da ugostiteljski objekti rade tokom vikenda, jer je tada na snazi zabrana međugradskog saobraćaja, ali su mu sagovornici iz Vlade objasnili da se mjere ne mogu mijenjati od slučaja do slučaja, već u odnosu na epidemiološku situaciju.

Đeljošaj je novinarima nakon sastanka u Vladi rekao da su dugo analizirali stanje u Tuzima i da će se konsultacije nastaviti. Kasnije sinoć je na svom Fejsbuk profilu saopštio da su “mjere koje je donijela Vlada 24. februara, a prema kojima se zatvaraju ugostiteljski objekti, zvanično stigle u Opštinu Tuzi.

“Mjere koje su donijete za Opštinu Tuzi važe do 10. marta”, napisao je on.

Nimanbegu je, međutim, nakon sastanka pojedinim podgoričkim medijima kazao da “pretpostavlja da će ugostiteljski objekti nastaviti sa radom u Tuzima, ali da je odluka na predsjedniku Opštine”.

Građani Tuzi, predvođeni Đeljošajem, juče su blokirali saobraćajnicu, tražeći da se u toj opštini ne zatvaraju ugostiteljski objekti. Smatraju da su mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, saopštene prije dva dana, diskriminacija nad opštinom koja je u „zelenoj zoni“, odnosno sa malim brojem inficiranih.

Iz Instituta za javno zdravlje tvrde da je mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata u Tuzima donesena radi zaštite tamošnjeg stanovništva, jer će se infekcija širiti „ako ih Podgoričani budu posjećivali“. Đeljošaj je tada najavio da Tuzi neće poštovati donesenu mjeru.

Ugostiteljski objekti juče su otvoreni, što je policija pokušala da spriječi, nakon čega su građani blokirali saobraćajnicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.