Ljiljanić za BORBU: O inicijativi za izmještanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću ćemo se izjasniti kada đođe na dnevni red

0

Odbornica Pokreta za Podgoricu, u skupštini Glavnog grada, Nađa Ljiljanić, izjavila je za „Borbu“, da će se oni prema svakoj inicijativi odrediti kada ona bude predata i kada budu obavili dijalog sa građanima na nekom većem nivou.

Na pitanje našeg novinara, da li će podržati inicijatvu o izmještanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću sa Gradskog trga, Ljiljanić je kazala da smatraju da svako rušenje spomenika nije dobro za Podgoricu i za Crnu Goru.  Na konstataciju našeg novinara da je u pitanju izmještanje i da se nigdje ne pominje rušenje spomenika, Ljiljanić je kazala da će se o tome izjasniti kada inicijativa bude predata, u najboljem interesu građana Podgorice.

Mi smo više za dijalog i za razgovor i ne možemo sada odgovoriti na to pitanje u tom smjeru da li ćemo se prema tome pozitivno izjasniti“, poručila je Ljiljanić.

Vojvoda Mirko Petrović je poznat po svojoj ulozi u pohari nad Kučima, što je dovelo do zahtjeva za preispitivanje izmještanja njegovog spomenika sa teritorije Glavnog grada. Srpski nacionalni savjet Crne Gore, inicijator peticije za uklanjanje spomenika, obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, pozivajući se na Zakon o spomen-obilježjima. Prema članu 10, stav 7, nije dozvoljeno podizanje spomen-obilježja licima koja su imala negativnu ulogu u istoriji Crne Gore ili čovječanstva.

Jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore je pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović,“ naveli su iz Srpskog nacionalnog savjeta i dodali da je u tom zločinačkom pohodu stradalo više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, što istorijski zapisi nedvosmisleno potvrđuju.

Iz Savjeta ističu da su Kuči u to vrijeme bili van sastava Crne Gore, te da nije postojao državni razlog za kažnjavanje stanovništva. Postavljanje spomenika na teritoriji koja je istorijski pripadala Kučima doživljava se kao provokacija bivše vlasti prema stanovnicima Kuča. Podnosioci peticije, koja je prikupila 5.000 potpisa, zahtijevaju da se spomenik ukloni ili premjesti u skladu sa važećim zakonima Crne Gore.

Šef podgoričkog PES-a Vasilije Čarapić nedavno je za Borbu izrazio podršku inicijativi da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Prijestonici Cetinje.

Čarapić je istakao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku Petroviću, poznatom kao vojvodi od Grahova, Prijestonici Cetinje bila primjeren gest s obzirom na njegovo porijeklo sa Njeguša.

„Podržao bih donaciju spomenika Vojvodi Mirku Petroviću Prijestonici Cetinje, jer smatram da je to primjeren gest budući da je vojvoda Mirko poznat kao vojvoda od Grahova, porijeklom sa Njeguša“ – izjavio je Čarapić za „Borbu“.

Čarapić naglašava da je ključno voditi ovu diskusiju u duhu tolerantnosti i međusobnog uvažavanja.

„Podcrtavam da atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer imamo dobru priliku da kroz ovaj gest uvažimo i Kuče i Cetinjane“ – zaključio je Čarapić.

Ova izjava pokrenula je salvu komentara iz podgoričke opozicije a što se najbolje može sumirati rečenicom šefa odborničkog kluba DPS-a – želja će vas biti.

„Želja će te biti Čarapiću! Ali makar pokazujete pravo lice. Želite da izazivate podjele i nemire u PG“, napisao je Klikovac na mreži „X“.

I predsjednik Glavnog odbora SDP Mirko Stanić osvrnuo se na izjavu poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića, koji je saopštio da podržava inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se ukloni spomen obilježje vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici i da se donira Cetinju.

„Samo ekonomija, razvoj, IBAR, srpski nacionalni savjet, ulagivanje radikalnim elementima, plemenština, vijeće narodnih skupština i ostale gluposti“, kazao je Stanić na mreži Iks.

Onda da se, dodaje on, pošalje i Mirkova varoš na Cetinje, jer je i to nasljeđe velikog vojvode.

„p.s Grahovo je u Nikšić…“, rekao je Stanić.

Reagovali su i iz SD-a i kazali da umjesto obećanog povećanja plata, socijalnih davanja, novih fabrika, ubrzavanja puta ka EU i ostalih šarenih laži kojima su zamajavali javnost u predizbornom periodu, Vasilije Čarapić i njegov Pokret Evropa sad su se danas zalećeli ni manje ni više nego na spomenik Mirku Petroviću!

“Evropski”, nema šta. Stoga poručujemo i njemu i ostalim Čarapićima: to neće proći, poručuju iz Socijaldemokrata

„Ovakva bezumna ideja bila bi drugi atak na spomenik Vojvodi Mirku Petroviću, a inicijatori istog bili bi crnim slovima upisani u crnogorskoj istoriji kao sponzori mržnje protiv sopstvene države i dinastije Petrović.  Zato pozivamo gospodina Čarapića da izbjegne ovakvu retoriku, da se mane ćorava posla, odnosno da konačno prestane sa jalovim pokušajima da dodvoravanjem DF-u spasi vlast u Glavnom gradu, kojoj je svakog dana kraj sve bliži.”, zaključuju oni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.