Lideri PzP-a: Urgentno formirati Radnu grupu za izradu „Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine“

0

Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene i prof. dr Branko Radulović zamjenik predsjednika Pokreta za promjene i šef poslaničkog kluba su u skupštinsku proceduru predali amandman na Predlog rezolucije o optimalnoj izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore, 6- Zelena energija.

Ovaj predlog Rezolucije je u proceduri od 9. decembra 2020. godine.

Amandmanom se zahtijeva da Skupština Crne Gore  urgentno formira Radnu grupu za izradu Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine.

Multidisciplinarnu Radnu grupu bi sačinjavali stručnjaci i predstavnici Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, energetskih kompanija, Privredne komore, NVO sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

Na taj način bi se pokazao opštedruštveni i stručni konsenzus o najznačajnijem crnogorskom resursu i mogućnostima razvoja ovog sektora. Strategija bi bila usklađena sa novom zelenom enrgetskom politikom Evropske unije.

Ovim bi pokazali spremnost da značajno ranije od rokova proklamovanih Pariskim Sporazumom i odlukama EU, dostignemo nultu stopu emisije CO2 i na taj način dobijemo značajniju podršku međunarodnih finansijskih fondova za zelenu energetsku tranziciju u Crnoj Gori.

Dokumenta je neophodno usvojiti prije održavanja klimatskog samita u Glazgovu.

Realizacijom Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine bi se u sledećih 5-6 godina mogao pokrenuti veliki i održivi investicioni ciklus u vrijednosti većoj od četiri milijarde evra, koji bi omogućio proizvodnju oko 6.000 GWh „zelene električne energije“.

Treba imati u vidu da tražnja i cijena proizvodnje i profit „zelene električne energije“ će vremenom biti sve veća. Investicije treba realizovati po „dubini“, kako bi tražnja i u ovom periodu bila što veća u Crnoj Gori.

Paralelno sa izradom Strategije neophodno je preispitati kvalitet potojeće dokumentacije, projekata i započetih investicija. Takođe je potrebno započeti i intezivirati razgovore sa susjedima i međunarodnim institucijama oko postizanja optimalnih rešenja.

Nebojša Medojević i prof. dr Branko Radulović su spremni da aktivno učestvuju i koordiniraju aktivnosti u ovom najznačajnijem razvojnom poduhvatu bez ikakve finansijske nadoknade, zaključuje se u njihovom saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.