Lideri G7 se složili oko vakcina, Kine i oporezivanja korporacija

0

Lideri Grupe sedam najbogatijih država obećali su danas više od milijardu doza vakcine protiv Kovida-19 siromašnijim zemljama, pomoć zemljama u razvoju da razvijaju ekonomije dok se bore protiv klimatskih promjena i složili se da zajednički nastupe protiv kineske “tržišne ekonomske prakse” i prozvali Peking zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i Hong Kongu.

Govoreći na kraju samita lidera G-7 u jugozapadnoj Engleskoj, britanski premijer Boris Džonson pohvalio je “fantastični stepen harmonije” u grupi, koja se sastala prvi put poslije dvije godine.

Lideri su poručili da je klub bogatih zemalja, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države, bolji prijatelj siromašnijim zemljama od autoritarnih rivala poput Kine.

Džonson je rekao da su na samitu G-7 demonstrirane demokratske vrijednosti i ljudska prava ostatku sveta i pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta da se razvijaju na način koji je čist, zelen i održiv.

“Nije dovoljno da se samo odmaramo i razgovaramo o tome koliko su te vrednosti važne. I ovdje se ne radi o nametanju naših vrijednosti ostatku svijeta. Ono što mi kao G-7 moramo da uradimo je da demonstriramo blagodati demokratije i slobode i ljudskih prava ostatku sveijta”, rekao je Džonson novinarima poslije trodnevnog sastanka na obali Kornvola.

Aktivisti za zaštitu životne sredine nisu bili impresionirani detaljima u završnom saopštenju lidera.

Maks Loson, šef u međunarodnoj organizaciji za pomoć Oksfam rekao je da će samit ostati upamćen kao sramotan.

“Suočeni sa najvećom vanrednom zdravstvenom situacijom u jednom vijeku i klimatskom katastrofom koja uništava našu planetu, oni u potpunosti nisu uspjeli da odgovore na izazove našeg vremena”, rekao je Loson.

Lideri G7 su se obavezali da će isporučiti milijardu doza vakcina protiv kovida-19 putem programa Kovaks, a Džonson je pozvao da se “svijet vakciniše” do kraja 2022. godine.

To je daleko manje od potrebnih 11 milijardi doza, koliko je navela Svjetska zdravstvena organizacija, za vakcinaciju 70 odsto svjetskog stanovništva kako bi se pandemija okončala.

Sjedinjene Američke Države su se obavezale da će donirati 500 miliona doza, a Velika Britanija 100 miliona.

Grupa sedam se saglasila da odobri globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto multinacionalnim korporacijama. Odluka je bila očekivana jer su ministri finansija ranije ovog mjeseca prihvatili uvođenje globalnog minimalnog poreza za velike multinacionalne kompanije kako bi spriječili korporacije da koriste “poreske oaze” da bi izbjegle plaćanje poreza.

Lideri G7 su kritikovali kinesku ekonomsku politiku, a u zajedničkom saopštenju je navedeno da će “nastaviti da se konsultuju o kolektivnim pristupima osporavanju netržišnih politika i praksi koje podrivaju pošteno i transparentno djelovanje globalne ekonomije”.

Oni su pozvali Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sinđijangu, gdje živi muslimanska ujgurska manjina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.