Lideri Evropskog saveza sa Bećirovićem: CG mora dobiti Vladu i parlamentarnu većinu koje neće po diktatu Mandića entitete BiH predstavljati kao države

0

Lideri Evropskog saveza, Ivan Vujović, Damir Šehović i Vatroslav Belan borave u Bosni i Hercegovini u susret komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kojoj će prisustvovati u četvrtak, 11. jula.

Prvog dana boravka sastali su se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa predsjedavajućim Predsjedništva Denisom Bećirovićem.

„Bećirović je Vujoviću, Šehoviću i Belanu zahvalio na odluci da odmah nakon formiranja Saveza učestvuju na komemoraciji u Srebrenici i što su upravo Bosnu i Hercegovinu odabrali za prvu destinaciju u regionu u kojoj će predstaviti novu progresivnu evropsku platformu na političkoj sceni Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora obostrano je, dodaju iz Evropskog saveza, konstatovano da stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odbrane njihove nezavisnosti i suvereniteta i očuvanja koncepta multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih društava koje imaju zajednički cilj – članstvo u EU.

„Sagovornici su zaključili da će samo snažnom saradnjom i regionalnim savezništvom progresivnih, građanskih, istinski evropskih organizacija Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dvije stare i prijateljske države, biti sačuvane i pridružene evropskoj porodici država.

Na toj liniji Bećirović je pozdravio formiranje Evropskog saveza kao dobar primjer sinergije dokazanih građanskih, antiratnih, reformskih i proevropkih partija“, navodi se u saopštenju.

Vujović, Šehović i Belan su poručili Bećiroviću da će Bosna i Hercegovina u Evropskom savezu uvijek imati pouzadnog prijatelja i bespogovornog zagovornika njene cjelovitosti i suvereniteta.

„Saopštili su da Crna Gora hitno mora dobiti novu Vladu i parlamentarnu većinu koje neće po diktatu Andrije Mandića entitete BiH predstavljati kao države i koje neće biti na liniji politka Milorada Dodika“, navodi se u saopštenju.

Nova proevropska Vlada Crne Gore u kojoj će, ističu, zasigurno biti Evropski savez vrlo brzo će izgladiti odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

„I vratiti ih na partnerski i prijateljski nivo na kojem se neće stvarati okolnosti za upućivanje protestnih nota, već za razmjenu iskustava i međusobnu pomoć na evropskom putu“, zaključili su lideri Saveza.

(portalanalitika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.