Mladen Mikijelj

Liči na „Teslu“: Kinezi predstavili novi električni automobil

0

Na Sajmu automobila u Pekingu ove godine „Dongfeng“, jedan od istaknutih kineskih proizvođača automobila, predstavio je svoju najnoviju kreaciju: vozilo koje neodoljivo podsjeća na Teslin „sajbertrak“ nazvan „’2024 koncept pikap trak“.

To se vozilo predstavlja kao potencijalno pristupačnija opcija od sajbetraka, zahvaljujući značajnim kineskim subvencijama za električna vozila. Uz robusnu srebrnu metalnu karoseriju, praktičan šator koji se izvlači iz prtljažnika vozila i zadnji LED ekran za prenošenje poruka drugim vozačima, „Dongfengov“ konceptni pikap ipak privlači pažnju.

U međuvremenu, „Tesla“ se suočava sa svojim nizom izazova, jer su nedavno pokrenuli sveobuhvatno povlačenje više od 4.000 sajbertrakova zbog bezbjednosnih problema povezanih sa poklopcem papučice gasa. Riječ je o nedostatku koji može da dovede do zapinjanja pedale o tepih i prouzrokuje nekontrolisano ubrzanje.

„Dongfeng“ sa sjedištem u Vuhanu ima značajno prisustvo na kineskom tržištu automobila, prodajući milione primjeraka godišnje kroz partnerstvo sa stranim brendovima kao što su „Honda“, „Nisan“ i „Pežo“. Njihov novi koncept dijeli dizajnerske sličnosti sa „Teslinim“ sajbertrakom – sa karoserijom u obliku klina i prtljažnikom postavljenim iznad zadnjih točkova.

Istovremeno, kako je i prvi čovjek „Tesle“ Ilon Mask priznao, legalizacija sajbertraka za saobraćaj na kineskim putevima ostaje složeno pitanje zbog regulatornih prepreka. Isto tako, zbog regulatornih prepreka, sajbertrakneće vidjeti ni evropske puteve, ili barem ne legalno.

Detalji o unutrašnjosti „Dongfengovog“ novog koncepta ostaju neotkriveni. Za razliku od drugih modela prikazanih na sajmu automobila u Pekingu, „Dongfengov“ koncept je bio zabranjen za posjetioce, sprječavajući bilo kakvo zavirivanje kroz prozore ili pokušaj otvaranja vrata, prenio je „Dejli mejl“.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.