Licemjerstvo Demokrata: Brane novinare RTCG a tražili hapšenje urednika Borbe

0

Demokratska Crna Gora je saopštila da je nezamislivo i nedopustivo da se progone novinari samo zbog činjenice da profesionalno obavljaju svoj posao.

Progon novinara Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića, potvrđuje pokušaj režima da uspostavi sistem po kome samo klimači glavom mogu dobiti licencu za bavljenje novinarskim poslom, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Licemjerstvo Demokrata se ogleda u činjenici da oni brane novinare RTCG a oni isti progone urednika Borbe Dražena Živkovića koji je hapšen po njihovoj prijavi.

“Nema poštovanja medijskih sloboda bez poštovanja novinara i njihove autonomije. Svi imamo pravo da nam se sviđaju ili ne sviđaju pojedini stavovi ili način izvještavanja novinara, ali niko nema pravo da osporava njihova ustavna prava i da poseže za proizvoljnim sankcijama”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Tvrde da odluka generalnog direktora RTCG Božidara Šundića da pokrene disciplinski postupak, predstavlja uvođenje jednoumlja na velika vrata.

“Ovakvo postupanje naročito nije utemeljeno i opravdano, ako uzmemo u obzir da su progonjeni novinari sasvim jasno postupali profesionalno. Od presudnog značaja za razvoj demokratije u jednom društvu jesu novinari koji čuvaju dostojanstvo profesije i koji nepristrasno, hrabro i profesionalno ukazuju na sve društvene anomalije”, kazali su Demokrate.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.