Libija ponovo na ivici rata: Zauzet aerodrom u Tripoliju

0

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je sinoć da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, saopštio je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija – Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja juče su saopštile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje.

AP navodi da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsjednički savjet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom. Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Američka agencija navodi i da bi najnovija eskalacija mogla da dovede do najgoreg nasilja u Libiji od građanskog rata 2011. kada je svrgnut i svirepo ubijen višedecenijski libijski lider Moamer Gadafi.

Ranije juče je Kalifa Haftar poručio generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti “sve dok terorizam ne bude pobijeđen”, objavila je televizija “Al Arabija”, a prenio Rojters.

Gutereš, koji je bio u posjeti Libiji, prethodno je objavio da tu zemlju napušta “teškog srca” i duboko zabrinut, nakon sastanka sa Haftarom.

Rusiija je saopštila da ne podržava Haftara, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.