Leposavićeva izjava od prije 13 dana za RTS demantuje Krivokapića: Temeljni ugovor sa SPC je usaglašen, samo treba da se stave potpisi!(VIDEO)

11

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je u intervjuu RTS-u prije 13 dana saopštio da je Temeljni ugovor između SPC-a i Vlade Crne Gore gotov i da samo čeka potpise ugovornih strana.

I Leposavićeva izjava, baš kao i tvrdnje patrijarha Porfirija i vladike Joanikija, ne poklapaju se sa današnjim stavom premijera Zdravka Krivokapića da sadržaj Temeljnog ugovora još uvijek nije usaglašen.

-Temeljni ugovor je sada spreman na potpisivanje kada god to ugovorne strane žele, Naravno, crkvu predstavlja patrijarh, a Vladu premijer i oni imaju mogućnost da u neposrednom dogovoru odluče o formi i načinu potpisivanja tog sporazuma. Što se tiče mog dijela,  postignuta je saglasnost oko sadržine ugovora, a formu i način sklapanja ostavljam onima koji predstavljaju ugovorne strane- izjavio je Leposavić 15. aprila u magazinu “Oko” na RTS-u.

Leposavić je saopštio da je od premijera Krivokapića dobio zadatak da pripremi Temeljni ugovor koji će biti na zadovoljstvo obije ugovorne strane. On je istakao da je sastavljane ugovora bilo sa pravno-tehničke strane izuzetno zahtjevno ali da se na kraju došlo do zadovoljavajućeg rješenja koje će biti prihvatljivo i za SPC i državu Crnu Goru.

-Moram da priznam da sam od premijera Krivokapića dobio instrukciju da se ovim poslom bavim i da ga uradim u najboljoj vjeri i na najbolji mogući način.  On je insistirao da se taj posao odradi što prije i da se eliminiše diskriminacija koja trenutno postoji, jer je SPC jedina tradicionalna vjerska zajednica koja nema sklopljen taj ugovor. Ja sam taj posao uradio.

Ugovor je bio pripremljen ranije, ali je stvar takva da čak i jedna riječ može da izazove spor kod ugovornih strana i da odloži do ko zna kada, a možda i u nedogled potpisivanje tog ugovora.  Iako je nacrt bio spreman i on je rađen tako da odgovara i ostalim sklopljenim Temeljnim ugovorima, ti pregovori nisu bili nimalo laki, ne zbog ugovornih strana, nego zbog javnosti i onoga što je želja da se uvaže i potvrde prava crkve i ono što je pozicija države i da se otklone sve sumnje da crkva želi da bude iznad države koje su zlonamjerno pripisivane SPC-u. U tom smislu su to bili teški pravni i pravno-tehnički teški dani rada, ali mi smo na zadovoljstvo svih nas taj posao završili- kazao je Leposavić.

 

 

11 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Pa sad i znamo zašto Krivokapic hoce da te razreši !.
  Velikom suverenisti, 200%Crnogoracu i DPS glasacu Krivokapicu smetaš u njegovoj podmukloj kradji i njegovom planu da vrati DPS ponovo na vlast !.
  Nije on za dzabe ponovo doveo DPS kadar u vladi i dubini !.
  A ko ne paše, mora da ode !.
  Diktatura u Crnoj Gori još nije mrtva !.
  Kralj je mrtav, ziveo kralj !!!.

  79
  3
  1. LipaLipa komentariše

   … Contra, ponavljam post na temu TU, ….neka je Porfirije “patrijah”, za mene obicna somina vuckova, … ako ne mogu (vucko /Porfirije) nista oko KiM, krsteno da uraditi, … oce, oni nesto za crkvu “dobro” (TU) da zvrse, … naravno da je svo ovo odbrana “prestola” vozda / vucka, … pomazu usput (podjele, svadje, lazi) svima koji vuckova opcija milo / dps / df … kada ovo pisem naravno da ne zelim da uvrijedim svoj rod, Srbe, cestite i casne, tamo i ovamo, … saopstavam, da nije svako ko zlatnu mitru nosi, nije srbski Patrijah, da kako, … nije Patrijah svaki koji “imenovan” vec onaj koji se svoim cinjenjem, dokazao, … sto davno rece neki covjek, “proroke/ljude, ce te poznati po njihovom djelima” … aj’ zdravo, …

   3
   72
   1. Milovan komentariše

    Da li ti znaš kakvim je sve zlatnim djelima Nj. Sv Patrijarh Porfirije svoj Božiji put do sada pozlatio, bolesniče poludeli… Kukala ti majka nesrećna, u svojoj obnevidjelosti i mržnji nijesi svjestan kakvog pastira i duhovnika nazivaš Vučkovom sominom, bijedniče ustaški…

    77
    2
    1. LipaLipa komentariše

     … Milovan, … ne mrzim ja nikog, pa ni Porfirija, … da podzava, ekumenizam, javno on izjavio, podavno, … takodje izjavio da Papu treba priznati kao duhovnog oca svih hriscanja, … posto si “dobro” obavijesten, napisi nesto o njegovim, dobrocinstvima, … posto bio pomjesni Vladika Zagreb, do skora, … morao znati da je TU, SPC i Rvatsaka podpisan ‘02.g. … podpisnici Jovan, vladika i premijer RH Ivica Racan, … odpostovan kanon SPC i zakoni Rvatske, … aj’ zdravo, …

     3
     6
     1. LipaLipa komentariše

      … uups ! … malo sam nonsalatno, naveo prvog podpisnika, … malo preciznije, Mitropolit Zagrebacki (i vladika) Jovan Pavlovic, … bio Mitropolit od 1977 do ‘14.g. na negovo mjesto dosao Porfirije, … aj’ zdravo, …

      1
      5
   2. Ivi komentariše

    Ti znaš mogu li ili ne mogu sa Kosovo. Ti se podbočio, šaka jada od 300 ooo pa bi da vedriš i oblači. Bože maničnih nacistički h psihopata, šake lopova i lažov nadaleko poznatih. Ne mogu ni eparhiju da imaju. E baš me zanima kako ćete biti agresivni kad se Srbi dignu. Može bit i to.

    20
    1
 2. MP komentariše

  KRIVOKAPIC TAKO VALJDA PETLJA NESTO KROZ CEO SVOJ ZIVOT ZBOG TOGA I IDE U CRKVU NE BI LI MU BOG PRASTAO GREHE.

  34
 3. Ivi komentariše

  Ova Drpsuljina što je odbijala DRPS pragove od 2011 treba da se miče. Da ne reče Konjević da ga dobro znaju i da ga je Milo utrpao ne bi nikad saznali za savez. Gadna bocousti Drpsuljina. Pih. RUŠI GA I TE SKOTOVE OKO NJEGA!

  27
 4. Željko komentariše

  Naravno da je usaglašen s gledišta ministra pravde. Moguće i Krivokapića, ali nije sa gledišta vlade. Uobičajeno je da i temeljnom ugovoru piše da Vlada ili Predsjednik daje saglasnost na izbor mitropolita. Da li će se to ispoštovati videćemo.

  5
  11
 5. Nevena komentariše

  Biram da vjerujem ministru Leposaviću.

  12
  1
 6. Ratka komentariše

  Krivokapic je mutan tip. On radi za DPS pa im smeta Leposavic. Uhvatili su se Srebrenice kao piani Plota. Hvala Konjevicu. Sad znamo zbog cega Kralja oslova uvazenim. Izlozio je Abazovica riziku, a sto njemu ne prijete?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.