Leposavić: Nastup Đeljošaja pretjeran, prošle godine prema vlasti je imao drugačiji stav

0

Jučerašnji nastup gospodina Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani, saopštio je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić.

On navodi da treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu dana, a sa njima i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici.

“Posebno je važna činjenica da je  Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava”, naveo je on.

Kako je dodao, u brojnim  slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, ovaj Sud je istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima.

Ocijenio je da želi da vjeruje da Đeljošaj nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, “jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe”.

“Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apeluje na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesim”, apeluje on.

Leposavić je naveo da predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe.

“Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija”, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.