Lekić: Neophodan široki društveni savez otpora protiv propadanja države

Lekić: Neophodan široki društveni savez otpora protiv propadanja države

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić kazao je da je normativno šminkanje za međunarodne potrebe u uslovima nastavka i produbljivanja korupcinaške stvarnosti u zemlji po svemu sudeći naišlo na odgovor EU, istina prećutni, faktičkim zaustavljanjem evropskog integracionog procesa crnogorske države.

“Ostaje nada vlasti da će šminkanje crnog obraza, što svakodnevno i zgroženo prate crnogorski građani, uspijeti na domaćem terenu”, rekao je Lekić.

Predsjednik Demosa je rekao da očigledno, “vrh vlasti pretenduje da najavljeno novo podgrijavanje vjersko-identiteske materije u izbornoj godini prati nastavak “interesne dobrovoljnosti”, sinagme kojom je partijski predsjednik države Đukanović dao i teorijski doprinos sistemskoj, sada već hibridnoj, dakle razgranatoj korupciji u zemlji.”

“Ako je premijeru učinjeno do znanja da – uprkos visokoj državnoj funkciji sa velikim ustavnim nadležnostima, a time i visokoj javnoj odgovornosti – ne treba da se mješa i bori za osvajanje temeljnih vrijednosti demokratije i funkcionisanja pravne države onda je do kraja otvoren prostor za betoniranje linija “ interesne dobrovoljnosti” podzemnog daha između vrha vlasti, tajkunsko- kriminalnog miljea i kontrolisanih institucija”, kazao je Lekić.

Predsjednik Demosa je rekao da je zato neophodan široki društveni savez otpora, ako treba i neformalnog karaktera, protiv političkog, pravnog i moralnog propadanja zemlje.

“Ohrabruju pojave, iako još rijetke, autonomnosti u institucijama, prije svega onih u pravosudnom sistemu koji nagovještavaju nemirenje sa blamažom njihovih profesija. Razumije se da dubina pada i regresije zemlje izoštrava odgovornost političke opozicije, gdje smatramo da svaki subjekat treba da preuzme odgovornost za nivo svog javnog dijelovanja, u borbi ne za parcijalne, već opšte interese zemlje i građana. I to svim demokratskim sredstvima – institucionalnim i vaninstitucionalnim. Predstojeća dinamika u crnogorskom društvu mora donijeti punu istinu o vrijednosnom slomu bez presedana u crnogorskoj istoriji, čemu nažalost pomažu i krajnje degutantni, dnevni korupcionaški skandali. Osvojene istine kao i svijest o uzrocima i nosiocima autokratskog vladanja i javnog blama zemlje jesu pretpostavke za neophodne velike društvene, ekonomske i moralne reforme crnogorskog društva”, zaključio je Lekić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *