Lekić: Đukanović između katedre za istoriju i afere „Kum“

Lekić: Đukanović između katedre za istoriju i afere „Kum“

Najnovija afera u vezi sa javnim tvrdnjam nezakonitog finansiranja vladajuće stranke je samog Đukanovića zatekla u fazi njegovih javnih elaboracija o ulozi komita u crnogorskoj istoriji, ocjenjuje Miodrag Lekić, predsjednik Demosa.

“Sada se postavlja pitanje da li će predsjednik vladajuće partije udostojiti javnost makar izjave kojom bi objasnio – da li je njegova partija suprotno zakonu finansirana od jednog bankara koji to javno tvrdi i koji je, kao što je šire poznato, bio poslovni partner Đukanovića i njegove vlasti u više velikih i zajedničkih investicionih poduhvata”, navodi Lekić.

“Iako je uočljivo da režimski mediji prema upustvima svojih šefova iz vlasti zaobilaze najnoviju aferu „Kum“, evidentno je da prema elementarnim pravilim demokratije Đukanović je već bio dužan da se javno izjasni. Da sve objasni domaćoj javnost i međunarodnim adresama. Posebno Evropskoj Uniji koja, koja namjerava – a u to još pokušavamo vjerovati – da materiju iz poglavlja 23 i 24 tretira na ozbiljan način”, dodaje Lekić.

Ocjenjuje da ishod ovog pitanja kao i druga koja čekaju političke rasplete će ubrzo pokazati što nas čeka ove godine.

“Da li će ova godina biti godina ozbiljnog pokušaja demokratskih reformi, odnosno bitka za bolju budućnost zemlje i građana. Ili će kao u prošloj godini, to biti bitka za bolju prošlost sa primarno manipulatorskim, politički prizemnim ciljevima održavanja vlasti. U tom drugom scenariju se odlažu ekonomske, institucionalne reforme, direktno sprečava dekriminalizacija crnogorskog društva i drugi zahtjevi u evropskim integracijama, dok će se nastaviti sve očiglednija dezintegracija zemlje po nacionalnim i socijalnim šavovima.”

“U svakom od navedenih scenarija neohodno je da se snage demokratske alternative udruženim, osmišljenim, kulturnim javnim dijelovanjem osnaže u borbi za izgrađivanje pristojne, moderne, evropske i na vrijednostima integrisane crnogorske države”, zaključuje Lekić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *