Lažna država pred uvođenjem vanrednog stanja: Počele restrikcije struje!

1

Na cijeloj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije danas su počele restrikcije struje u režimu šest sati sa i dva sata bez struje, saopštila je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS).

U saopštenju KEDS-a se navodi da će snabdijevanje strujom od danas biti samo iz domaće proizvodnje, te da je ove situacije došlo pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje električnu energiju na međunarodnom tržištu koja je dostigla enormne cijene.

– Kupljena električna energija do danas izazvala je ogromne gubitke i za KEDS i za KESCO. Prošlu godinu su obje kompanije zaključile godinu sa velikim finansijskim gubicima, jedna sa 27,8 miliona evra, druga sa 18,5 miliona evra, u ukupnom gubitku od više od 46 miliona evra – navodi se dalje u saopštenju.

Iz KEDS-u ističu da je regulator prilikom vanrednog preispitivanja tarifa uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona evra, ali ni cent od tog iznosa nije dodijeljen dobavljaču, što je dodatno pogoršalo situaciju.

– Danas, nekoliko mjeseci kasnije, iscrpljene su sve finansijske mogućnosti. KEDS i KESCO više ne mogu sami da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posljedica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom – zaključuje se u saopštenju.

Predhodno je prošle nedjelje, Kancelarija energetskog regulatora objavila da je  KESCO zatražila dvostruko poskupljenje električne energije.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je tada pred poslanicima da je proglašenje vanrednog stanja neophodno.  Ona je kazala da je na evropskom tržištu došlo do enormnog povećanja cijena struje što će narednih mjeseci uticati i na Kosovo. Takođe je navela da se zbog energetske krize može očekivati da neke evropske zemlje zabrane izvoz struje.

1 Comment
  1. Banjo komentariše

    Prošlo je vrijeme kad ste u srbiji imali i trošili ogromnu struju,a niko nije htio da plaća račune,jer ste i tada radili da potkopate temelje srbije.E,sad ćete malo da cvokoćete,i sponzorima ste više dojadili,droga sve teže ide,a to vam je osnovna privredna grana.Molite senilnog džoa da vam udijeli koji dolar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.