Lavrov: Rusija na Arktiku nikome ne prijeti

0

Rusija “ne prijeti nikome” na Arktiku, gdje pojačava vojno prisustvo, već samo osigurava sopstvenu bezbjednost, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Ne radimo ništa sem što čuvamo bezbjednost naše zemlje. Nikome ne prijetimo, održavamo naše odbrambene kapacitete uzimajući u obzir situaciju koja okružuje našu zemlju”, rekao je Lavrov na međunarodnom forumu o Arktiku u Sankt Petersburgu.

Ruski ministar je tako odgovorio na pitanje o optužbama o “militarizaciji” Arktika koje stižu sa zapada.

“Naša pozicija o Arktiku pretpostavlja široku saradnju. Otvoreni smo za razvoj saradnje, a tu spada i pitanje Sjeveroistočnog prolaza”, naveo je on.

Sjeveroistočni prolaz je pomorski put koji ide duž obala Sibira i postao je prohodniji zbog topljenja leda.

Lavrov je dodao da Rusija “ne vidi nijedno pitanje koje zaslužuje pažnju NATO”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će se na marginama foruma sastati s premijerima Norveške i Švedske, Ernom Solberg i Stefanom Levenom, kao i s finskim predsjednikom Saulijem Ninistom.

Rusija se nada da će postati glavna ekonomska i vojna sila na Arktiku zahvaljujući globalnom otopljavanju i topljenju leda, što bi trebalo da dovede do otvaranja novih trgovačkih puteva na krajnjem sjeveru planete.

Otvaranje Sjeveroistočnog prolaza, koji povezuje Atlantski i Tihi okean, pojednostaviće i isporuku ruske nafte u jugoistočnu Aziju.

Moskva takođe pojačava i vojno prisustvo na Arktiku, otvaranjem više vojnih baza koje su bile napuštene poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.