Lavrov: Rusija i Kina trebaju da odbace “ideološki program Zapada”

0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je Moskvu i Peking da smanje zavisnost od američkog dolara i zapadnih sistema plaćanja.

Lavrov je započeo posjetu Kini time što je rekao da Moskva i Peking trebaju da odbace “ideološki program Zapada”.

Očekuje se da će Lavrov danas razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, u vrijeme kada su znatno pogoršani odnosi obje zemlje sa administracijom predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Zvaničnici SAD i Kine završili su u petak, 19. marta, ono što je Vašington nazvao “teškim i direktnim razgovorima” na Aljasci, a ambasador Rusije u SAD pozvan je u Moskvu na konsultacije nakon što je Bajden izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin “ubica”.

SAD su Rusiji uvele nove sankcije zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore u Americi prošle godine, što Moskva negira, pišu Nezavisne novine.

Lavrov je za kineske medije pred početak posjete rekao da su Rusija i Kina prinuđene da se razvijaju nezavisno od SAD kako bi spriječile pokušaje Vašingtona da ograniči tehnološki razvoj Moskve i Pekinga.

Šef ruske diplomatije naglasio je potrebu da bude smanjen rizik od sankcija jačanjem tehnološke nezavisnosti Rusije i Kine, i to prelaženjem na plaćanje državnim i globalnim valutama koje služe kao alternativa dolaru.

“Moramo da se udaljimo od upotrebe međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad”, istakao je Lavrov.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.