Lavrov: Prekidi odnosa sa EU traju dugi niz godina

0

Prekid odnosa između Rusije i Evropske unije traje već odavno, inicijator toga je Evropska unija, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„U principu, svako ko je manje-više zainteresovan za situaciju u Evropi odavno zna da se taj prekid (u odnosima Rusije i EU) odvija već dugi niz godina: odnose neprestajno raskida Evropska unija“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa finskim kolegom Pekom Havistom u Sankt Peterburgu.

Komentarišući izjave iz Evropske unije da se posjeta šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Rusiji završila ponižavanjem, Lavrov je podsjetio da se pravo poniženje Evropske unije dogodilo 2014. godine, tokom krize u Ukrajini.

Prema riječima ruskog ministra, svojevrsna prekretnica bila je 2014. godina, kada se u Ukrajini dogodio državni prevrat, a „Evropska unija u velikoj mjeri pokazala svoju nemoć u odnosu na sporazum postignut neposredno uoči prevrata između vlade i opozicije i na koje su svoje potpise stavile Nemačka, Francuska i Poljska“.

Ministar je primijetio da opoziciji nije bilo stalo do ovih potpisa i mišljenja Evropske unije da je neophodno realizovati sporazum.

Moskva je spremna da se vrati na normalne odnose sa EU, uprkos trenutnoj krizi, izbor je na Briselu, dodao je Lavrov.

„Moramo biti spremni za svaki razvoj situacije. Izbor je na Evropskoj uniji, ako odluči da odnose ipak treba obnoviti i preokrene korake za njihovo prekidanje, onda ćemo mi takođe biti spremni za to“, naglasio je ministar.

On je takođe konstatovao da Rusija nema problema u odnosima sa pojedinačnim evropskim zemljama.

Lavrov je prošle nedelje izjavio da je Moskva spremna da prekine odnose sa Evropskom unijom ako se njene strane uvedu sankcije koje predstavljaju rizik za osetljiva područja ekonomije. Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo da je Lavrov pogrešno shvaćen: Rusija neće inicirati nikakav prekid, ona želi da razvija odnose sa Evropskom unijom.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj posjetio je Moskvu 4-6. februara, a tokom svoje posjete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa predstavnicima ruskih nevladinih organizacija. Nakon toga su neki evropski političari i diplomate izjavljivali da se Boreljova poseta Rusiji završila poniženjem. Borelja su optuživali i zbog same činjenice da je otputovao u Rusiju, za nesrećan izbor vremena posjete, za nedovoljno čvrst stav prema Rusiji i, između ostalog, za zakasnelu reakciju na proterivanje evropskih diplomata zbog učešća u neovlašćenim protestima u Rusiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.