Lavrov: Novi fenomen na Zapadu – fejk i frik diplomatija

0

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se u arsenalu zapadnih lidera pojavio novi fenomen – fejk, a djelimično i „frik“ diplomatija. Svako alternativno gledište se odbacuje, dodao je on.

„Zapadne kolege u cilju očuvanja svojih geopolitičkih pozicija aktivno koriste čitav spektar sasvim nelegitimnih instrumenata, od pritisaka do unilateralnih sankcija… Sve više se koristi i izmišljanje svakakvih besmislica, iznošenje optužbi za koje odbijaju da iznosu dokaze, kojih, po svemu sudeći i nema. Tu su svakakvi fejkovi, a pored lažnih vijesti kojih su puni mediji i društvene mreže, u arsenalu se pojavio i novi fenomen – fejk, a povremeno i frik diplomatija“, rekao je on.

Kako je dodao, Zapad diskredituje ideale demokratije koje sam promoviše i odbija da pozove Moskvu na profesionalni dijalog na bazi činjenica u cilju pronalaženja ravnoteže interesa i kompromisa.

Gubi se, dodao je on, elementarna kultura dijaloga, čak i kultura iznošenja mišljenja.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna za složen razvoj situacije sa Amerikom.

„Situacija u odnosima sa Amerikom je složena, ali mi smo spremni za takav razvoj događaja“, rekao je Lavrov uz podsjećanje da će Moskva biti spremna za saradnju sa SAD samo u oblastima koje su od interesa za nju i pod uslovima koji joj odgovaraju.

Podsjetimo, američki predsjednik Džozef Bajden je u srijedu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cijenu“ u vezi sa pokušajima miješanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bijele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Ruski lider Vladimir Putin pozvao je potom američkog kolegu Džoa Bajdena na javnu diskusiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.