Mladen Mikijelj

Lakušić: Nijesu prestali pritisci na ugrožavanje uže zone sanitarne zaštite!

0

Svakodnevno radimo na tome da se u potpunosti prestane sa eksploatacijom pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače, kako bi se unaprijedio cjelokupan sistem vodosnabdijevanja na primorju Crne Gore, saopštio je Zorana Lakušić predsjednik odbora direktora „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“

On navodi da je “šljunkarska mafija“ u dobrom dijelu zaustavljena, zahvaljujući reakcijama prethodne vlade, nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i Regionalnog vodovoda.

„Regionalni vodovod u ovom trenutku se suočava sa brojnim izazovima. Još uvijek nijesu prestali pritisci na ugrožavanje uže zone sanitarne zaštite, pa se u poslednje vrijeme uočavaju aktivnosti nelegalnih eksploatatora u koritu rijeke Morače. Pritisci na državne organe koji su nadležni za izdavanje dozvola i rješenja, da se dozvoli gradnja industrijskih objekata u trećoj zoni sanitarne zaštite sve je veća. Druga i treća zona su sve više na udaru industrijskih postrojenja kao što su asfaltne baze i betonjerke koje mogu ugroziti površinske i podzmene vode, riječne tokove, izdašnost i kvalitet vode izvorišta Bolje Sestre. Takođe, potrebno je ukazati na sve prisutnije izjave, pa i od strane pojedinih ministara da Regionalni vodovod nije u mogućnosti da obezbijedi dovoljne količine vode i da će se tražiti alternativna rješenja. Takve izjave pokazuju da je nedovoljno shvaćeno mjesto i uloga Regionalnog vodovoda u cjelokupnom sistemu vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, čiji je on neraskidivi dio i nameću potrebu njihovog detaljnijeg i ozbiljnijeg sagledavanja“, kazao je on.

Kako navodi, treba istaći da je smanjena izdašnost izvorišta posljedica nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka i neadekvatnog odgovora države na ovaj veoma veliki izazov, odnosno na višegodišnje apele Regionalnog vodovoda da se zaustave nelegalne aktivnosti, koje su na kraju dovele do ekocida u koritu rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.