Lakušić i Mandić prisustvovali Danu državnosti Republike Francuske koji je priredila Ambasada Republike Francuske u Crnoj Gori

0

Četrnaesti jul se u Francuskoj slavi kao Dan Republike, u znak sjećanja na događaj koji je uticao na cijelu Evropu. Tog dana 1789. godine, građani Pariza su zauzeli zloglasnu tvrđavu Bastilju, što je označilo početak Francuske revolucije. Pad Bastilje je prekretnica u francuskoj i evropskoj istoriji jer je simbolizovao kraj apsolutne monarhije i početak građanskog društva, u kojem su staleži i privilegije ukinuti.

Povodom ovog važnog datuma, Ambasada Republike Francuske u Crnoj Gori je priredila svečani prijem na Imanju Knjaz. Domaćin prijema bila je NJ.E. gospođa Anne Marie Maskay, ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, koja je tom prilikom ugostila brojne zvanice iz političkog, diplomatskog i poslovnog miljea Crne Gore. Među zvanicama je bio i predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić kao i predsjednik borda direktora „Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje“ Zoran Lakušić.

U svom govoru, ambasadorka Maskay je istakla istorijski značaj pada Bastilje, rekavši da je ovaj događaj označio rođenje građanskog društva i ukidanje staleža, što je imalo dubok uticaj na evropsku istoriju. Takođe je naglasila važnost francusko-crnogorskih odnosa i kontinuiranu saradnju u različitim sektorima, uključujući obrazovanje, kulturu i zaštitu životne sredine.

Četrnaesti jul, Dan Republike, ostaje ključni simbol borbe za slobodu, jednakost i bratstvo, ne samo za Francusku, već i za cijelu Evropu. Proslava ovog datuma u Crnoj Gori svjedoči o trajnim i čvrstim vezama između Francuske i Crne Gore, kao i o zajedničkoj posvećenosti vrijednostima koje ovaj dan predstavlja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.