Lakušić: Branićemo Komove svim sredstvima

0

“Proteklo je šest godina od kada su Komovi proglašeni regionalnim parkom, a da ništa nije urađeno da se spriječi njegova devastacija prekomjernom sječom šume. Ugroženi su pašnjaci i izvori, jezera, riječni tokovi, ali i lokalni putevi. Dokaza ima na svakom koraku”, navodi u saopštenju Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Vasojevića “Vaso”  Zoran Lakušić.

Od toga što su Komovi progalašeni regionalnim parkom niko do sada nije imao koristi. Stanje na terenu je znatno gore nego prije proglašenja, jer šumska mafija bez milosti i dalje uništava još ono malo što je ostalo od šumskog fonda. To ukazuje da država treba konačno da preduzme odgovarajuće preventivne mjere za zaštitu prirodnih blagodeti regiona Komova, što je i njena zakonska obaveza. Tim prije, jer je jedna od najljepših crnogorskih planina i dalje nezaštićena od strane nadležnih institucija, dok nevladine organizacije i mještani muku muče da od nesavjesnih koncesionara koji iza sebe ostavljaju samo pustoš sačuvaju ono što se može sačuvati.

Prema zakonu u zaštićenim područjima trebalo bi da je zabranjeno branje, sakupljanje, uništavanje, sječa, iskopavanje, držanje i promet strogo zaštićenih divljih vrsta biljaka i gljiva, kao i nezaštićenih, u mjeri u kojoj se može ugroziti njihova brojnost. Za Komove određene su zone zaštite II i III stepena. Zahvaljujući neplanskom i neracionalnom gazdovanju, pomenuti prostor uveliko je devastiran, čime je prirodni ambijent Komova dobrim dijelom narušen.

Vlada treba da odgovori zašto je izostala briga za očuvanje Komova, koje je znameniti svjetski naučnik Kovalevski označio „najljepšom crnogorskom planinom“. U cilju zaštite i razvoja ovog prostora, potreban je energičniji odgovor države da se Komovi sačuvaju od nelagalnih radnji i aktivnosti. Prije svega mora se uvesti stroga kontrola kada je eksploatacija šume u pitanju, jer neplanska sječa prouzrokuje erozije, odnošenje plodnog šumskog zemljišta, zamućenje vodotoka, te pojavu poplave i klizišta.

Udruženje Vasojevića “Vaso” se decenijama zalagalo da se Komovi proglase nacionalnim parkom, kada se zato nije imalo sluha, bili smo zadovoljni i sa proglašenjem regionalnim parkom prirode. Ali izražavamo protest, jer u proteklom periodu država nije ništa uradila da se ovo područje sačuva od brutalnog nasilja.

Ostaje otvoreno pitanje kako će Vlada zatvoriti pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene u oblasti zaštita prirode i opravdati svoj ekološki status, zbog nemarnog odnosa na zaštiti svog prirodnog bogatstva, zašto su Komovi najupečatljiviji primjer.

Upozoravamo da se po pitanju zaštite Komova ne smije ostati samo na deklarativnim apelima državnih organa. Posebno ukazujemo na nužnost organizovanog djelovanja, da se primijene demokratska sredstva kako bi se čarobno lijepi Komovi spasili od dalje devastacije od strane šumske mafije i divlje gradnje.

Tražimo da se konačno počne sa konkrentnim akcijama na zaštiti Komova ispod čijih vrhova izvire rijeka, suza Evrope – Tara, koja je, takođe, devastirana. Zato od ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića tražimo da ne dozvoli izdavanje dozvola kocesionarima za sječu šume na Komovima, koji uništavaju nepovratno jednu planinu. Koja je za Vasojeviće svetinja.

Ukoliko ne bude razumijevanja od strane nadležnih institucija, mogu Vasojevići sami Komove zaštiti, na način kako su građani Podgorice zaštitili brdo LJubović od dalje devastacije. Odlučno poručujemo, stop šumskoj mafiji, branićemo Komove svim sredstvima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.