Laković: Spajić i Šaranović moraju biti saslušani, tražio sam od Vlade novi termin što prije

0

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, koja je bila zakazana za 2. jun, a na kojoj je trebalo da bude održano kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, otkazana je zbog obaveza premijera i ministra na Međuvladinoj konferenciji, ali sam tražio od Vlade da usaglasimo novi termin u što kraćem roku. Čekamo izjašnjenje i očekujem da bi sjednica mogla biti brzo održana – kazao je za Pobjedu Miodrag Laković, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu.

Kontrolno saslušanje Spajića i Šaranovića povodom imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije i posljedica na sistem bezbjednosti tražili su još 15. marta Danijel Živković i Nikola Janović iz DPS-a, Nikola Zirojević iz SD-a, Filip Adžić iz Ure i Jevrosima Pejović iz Posebnog kluba poslanika. Sjednica Odbora sa ovim dnevnim redom je za 26. jun zakazana još u aprilu, čak dva mjeseca ranije, zbog čega je opozicija tada negodovala, poručujući da je to urušavanje integriteta parlamenta i obesmišljavanje kontrolne funkcije, a pojedini su se pitali i da li je „tehnička greška“.

Laković je tada članovima Odbora kazao da je parlamentarna većina pokazala dobru volju i izašla u susret inicijativi da se zakaže kontrolno saslušanje, ali da je termin – 26. jun usaglašen sa Vladom. Očigledno je da ni taj termin nije odgovarao predstavnicima Vlade, pa je sjednica juče odgođena do daljnjeg.

Laković je rekao da kontrolno saslušanje Spajića i Šaranovića mora biti održano, jer je takva odluka donijeta na sjednici Odbora.

– Iz objektivnih razloga je odgođena sjednica, ali biće održana čim usaglasimo termin sa Vladom. Oni imaju svoje obaveze koje ne korespondiraju sa našim planovima u parlamentu i moramo biti senzibilni prema tome. Očekujem da će sjednica biti brzo – kazao je Laković, ne precizirajući kad bi mogla biti.

Član Odbora za bezbjednost Nikola Zirojević napisao je na mreži Iks da je nakon duže od dva mjeseca čekanja kontrolnog saslušanja Spajića i ministra Šaranovića sjednica otkazana.

– Ministar je u Njujorku, „prečim obavezama“, a parlament i Odbor za bezbjednost na koljenima – naveo je Zirojević, uz fotografiju poruke o otkazivanju sjednice.

– Nakon ovoga, najmanje što kolega Laković može da uradi je da podnese ostavku i da rukovođenje Odborom prepusti nekom ko to može bolje da radi. Kako je to nekad lijepo uradio sa pozicijom šefa kluba poslanika PES-a! Iako mu je zamjena u potpunosti nedostojna – poručio je Zirojević.

Laković je odgovorio Zirojeviću na mreži Iks da „Odbor nije na koljenima“.

– Prilično providno zaobilazite činjenicu da je 26. juna i Međuvladina konferencija u Briselu, tako da bi se sjednica svakako morala odgoditi, nevezano za službeno odsustvo ministra UP, pa ne vidim osnov za Vašu tvrdnju da je Odbor na koljenima. Prije bih rekao da je pokušaj da se Odbor baci na koljena bilo Vaše glasanje da se donese nezakonita odluka o saslušanju VDT i SDT o krivičnom postupku koji je u toku – naveo je Laković.

Što se tiče moje odgovornosti za rad Odbora, dodao je, predlažem da pokrenete proceduru za smjenu.

– Možda Vaša „jaka argumentacija“ dobije široku podršku, te u tom smislu definiše neku novu parlamentarnu većinu, što bih prihvatio sa zadovoljstvom – naveo je Laković.

(Pobjeda)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.