Lajčak sa Bečićem: Crna Gora u najboljoj poziciji da bude član EU

2

Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane dio evropske porodice, zaključio je predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak na sastanku sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Bečić je ukazao je na važnost činjenice da bogato diplomatsko iskustvo sagovornika i upućenost u procese demokratskog sazrijevanja zemalja Zapadnog Balkana, u velikoj mjeri mogu doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa, akcentujući da „proces pomirenja i integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u EU nemaju alternativu“.

“Tokom sastanka sa predstavnikom EU, predsjednik Bečić iskazao je snažnu opredijeljenost Crne Gore na putu ka EU i naglasio da je izvještaj o Crnoj Gori za 2020. godinu potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od strane Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Nakon upoznavanja sagovornika sa aktuelnim unutrašnjim političkim procesima, funkcionisanjem kohabitacije i mirnom tranzicijom vlasti u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, razmijenili su mišljenja o značaju regionalne saradnje.

“Predsjednik Skupštine je istakao da Crna Gora sa pažnjom prati sveprisutna regionalna dešavanja, konstatujući da konstruktivan dijalog predstavlja platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja”, saopšteno je iz Skupštine.

Ocijenivši afirmativnim spoljnopolitičke aspiracije iz Sporazuma tri koalicije, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak iznio je spremnost za pružanje podrške u sprovođenju reformi kako bi se naša zemlja što prije našla u EU.

“On je ponovio stavove da će Evropska unija nastaviti da bude snažan promoter članstva Crne Gore u evropskoj zajednici, apostrofirajući neophodnost nadgradnje već sprovedenih reformi u oblasti pravosuđa u saradnji sa evropskim partnerima, kao i postizanje napretka u oblasti slobode medija i suzbijanju kriminala i korupcije”, navodi se u saopštenju.

Takođe saglasio se sa Bečićem o potrebi sistemskog rješavanja pitanja kontinuiranih izbornih procesa, kao dijela procesa izbornih reformi, afirmišući neophodnost rješenja koje će omogućiti održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu,

“Specijalni predstavnik EU ohrabrio je postignute rezultate u pogledu transparentnosti i jačanja nadzorne uloge Skupštine i zaključio da je uloga Parlamenta od ključnog značaja u pogledu napretka Crne Gore na njenom evropskom putu, kao i da mora funkcionisati na djelotvoran način u okviru sveukupnog okvira državnih institucija“, ističu iz Skupštine.

2 Comments
  1. kuca komentariše

    Ja sam mislio da ce poslije DPS-a svanuti nad Crnim gorom kad ono nista i dalje oblacno.

  2. NIKO99 komentariše

    Ove lažne priče o ulasku u Evropsku Uniju služe da se Crnogorska Vlast i pobjednička koalicija “Razjedine” oko važnih nacionalnih pitanja i obesmisli dalji rad na stvaranju normalne i funkcionalne države. Bečić nasjeda na igru i vidim propast sadašnje koalicije. Što propadne nije ni valjalo. Poslije izbora u Nikšiću odmah početi sa pripremama za nove izbore za novu normalnu, građansku, narodnu Vladu i Skupštinu. Oslobodimo se DPS-a više.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.