Kusturica: Srbi nikad nisu pokoreni, multimilijarderi hoće da nam ukinu i unište porodice!

1

Srbi su jedan od rijetkih naroda u svijetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo, poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti Srbije na današnjoj svečanosti u Palati Srbija.

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo:

“To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić – revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od rijetkih naroda u svijetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo”, poručio je Kusturica.

On je izrazio nadu da će ako održimo Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti da živi i da će ovo što sada živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućnoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena “na teritoriji cjelovite Srbije”.

Šaljivo je kometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sjedio zatvoren u planini sa medvjedima, vukovima i po nekim turistom.

“Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji”, kaže Kusturica.

Proslavljeni reditelj govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo naslijedili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskoj ustava iz 1835. godine kojim “svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan”.

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i “da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci”.

Ističe da na planetarnom nivou postoji ideja da se porodica i patrijahalne vrednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom jutjub kanalu promovisao te vrijednosti.

Kustirica naglašasva da kod nas duh vjere i porodice još uvek postoji i dodaje da dok u ovom kovid stanju kod nas preovlađuje tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice.

Primijetio je reditelj i da su tokom raznih protesta u svijetu rušeni mnogi spomenici, da su se mnogi spomenici strogo čuvali od demostranata, dok je u Srbiji nedavno otkriven novi spomenik visok 20 metara.

Kusturica ističe da smo tim spomenikom pokazali da i dalje posedujemo moralni kapital i da naša istorija vrijedi.

Pored Kusturice, prisutnima se obratila i nagrađena direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Priznanje je dobila i umetnica Marina Abaramović koja se obratila putem video snimka u kojem je zahvalila na nagradi za zasluge u kulturi.

1 Comment
  1. LOLO komentariše

    BRAVO NEMANJA TI SI SE VRATIO SVOJIM ISKONSKIM KORIJENIMA NEBESKOM NARODU.

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.