Kurti podržava Podgoricu: Namjere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne

0

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je balkanski “mini Šengen” srpska namjera da formira četvrtu Jugoslaviju i da takva ideja predstavlja opasnost. Istakao je da su namjere Srbije koje vidi u Crnoj Gori očigledne.

Aljbin Kurti je, gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV, ocijenio da je za balkanski “mini Šengen” zainteresovana i Rusija.

Kurti je izjavio da je prihvatio trenutnu kosovsku zastavu, ali nije krio želju da je promijeni.

“Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promjena dogodila se 2010. godine, kada smo odlučili da učestvujemo na izborima. To je suština naše promjene. Ima još puno stvari koje treba da uradimo, a da li bih želio da imam drugačiju zastavu, odgovor je da”, rekao je Kurti.

Istakao je i da “Kosovu nije potrebna nezavisnost samo na papiru”.

“U mom političkom obrazovanju istorija je važna. Prije više od jednog vijeka, carska Rusija je formirala saveze kako bi uništila dvije imperije i uspjela u tome. Nakon jednog vijeka moramo da stvorimo savez. Albanci su u epicentru, sa jedne strane su Hrvati, Bugari, ali i Sarajevo i Podgorica. Ako pogledate mapu tendencija, posebno na kartu Balkana, imamo potrebu za partnerstvom, ali ono ne može početi sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, namera Srbije je stvaranje četvrte Jugoslavije.

“Moram biti iskren i da kažem da balkanski ‘mini Šengen’ nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog. Balkanski ‘mini Šengen’ nosi opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija želi, to je namjera Beograda. Moramo biti veoma oprezni, jer postoje opasnosti koje prevazilaze te osmjehe. Mislim da je prije dvije godine bio znatno opušteniji nego danas, a danas je Rama pažljiviji nego prije godinu. Namjere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne”, rekao je Kurti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.