Krst nositi nama je suđeno: Durmitor ne da svetinje!

0

Borba za očuvanje svetinja se nastavlja, iako su litije u ovoj novonastaloj situaciji obustavljene ne znači da je obustavljena volja i snaga naroda da istraje do kraja, do Hristove pobjede. Svojim ličnim zalaganjem i podvigom svako od nas ima priliku da da doprinos ovom blagoslovenom djelu.

Dio članova Odbora za odbranu svetinja sa sveštenikom Milivojem Jovovićem, parohom žabljačkim, krenuli su juče u 10 časova u krsni hod na planinu Durmitor. Polazna tačka bila je Hram Preobraženja Gospodnjeg na Žabljaku odakle je su otac Milivoje Jovović i parohijani Neđo Baranin, Miki Lalović, Neđeljko Karadžić, Mirko Baranin i Slaviša Leković krenuli na Savin kuk, durmitorski vrh visok 2313 metara nadmorske visine.

Učesnici ove molitvenog hoda nosili su Krst Gospodnji i zastavu naše Crkve. Savlađujući uspon grupa Durmitoraca predvođenih svojim parohom na Savinoj vodi (2212 metara nadmorske visine) oslobodila je Savin izvor koji se nalazio ispod sniježnog pokrivača koji je iznosio više od 2 metra. Durmitor je planina koju je, po predanju, blagoslovio i obilazio sam Sveti Sava, naš prvi arhiepiskop i prosvetitelj, i zato svi oni koji su hodili ne samo u ovoj, nego i u svim dosadašnjim litijama na Žabljaku, poručuju da će sačuvati Svetosavsku crkvu. Na samom vrhu Savinog kuka otac Milivoje i učesnici ovog blagoslovenog hoda uznijeli su molitve Gospodu Ljekaru naših duša i tijela za izbavljenje od epidemije i ozdravljenje oboljelih.

Poštujući odluku o privremenom prekidu masovnih litija ovaj krsni hod imao je ograničen broj učesnika, ali su oni ovaj podvig učinili u ime svih onih hrabrih ljudi koji su odlučni da istraju u borbi i poručilu su: ,,Durmitor, ne da svetinje!“

(Mitropolija)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.