Kremlj o mogućim novim sankcijama Zapada: Nadamo se da više nećemo ići tim putem

1

U Kremlju se nadaju da će kod zapadnih partnera preovladati zdrav pogled na situaciju i da se više neće ići putem sankcionih pritisaka protiv Rusije.

Upitan da prokomentariše pisanje američke agencije „Blumberg“ ali i drugih medija da SAD i EU spremaju nove sankcije protiv Rusije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima odgovorio:

„Još ne znamo o kakvim su sankcijama pisali ‘Blumberg’ i ostali. Ponoviću: ipak se nadamo da će kod naših sagovornika preovladati zdrav pogled na situaciju i da više nećemo ići putem sankcionog pritiska koji je već više puta pokazao svoju neefikasnost.“

Američka agencija je ranije javila da bi izveštaj o novim, dodatnim, sankcijama protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ mogao danas da se nađe pred predstavnicima američkog Kongresa, kao i da na tom spisku neće biti njemačkih kompanija.

Podsjetimo, projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumjeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Uvijek, treba šutnut pa se preorjentisat, pod hitno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.