Krapović sa Lekornijem razgovarao o razvoju odbrambene saradnje Crne Gore i Francuske

0

Ministar odbrane Crne Gore, Dragan Krapović, razgovarao je danas u Parizu sa francuskim kolegom Sebastijenom Lekornijem o modalitetima dalje odbrambene saradnje dvije zemlje, globalnoj bezbjednosnoj situaciji i značaju evropskih integracija Zapadnog Balkana za evropsku stabilnost. Ministri odbrane dvije zemlje potpisali su tom prilikom međuvladin sporazum o saradnji u domenu odbrane.

Krapović je istakao spoljnopolitičke prioritete crnogorske Vlade i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva, među kojima su evropske integracije apsolutni prioritet.

On je informisao Lekornija da je Crna Gora prevazišla institucionalnu krizu i da će nastojati da ubrza svoj evropski put, kroz dostizanje evropskih standarda u svim oblastima.

“Istakao je značaj afirmativnog pristupa zemalja članica EU politici proširenja, da evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu, ali i da poruke ohrabrenja za svaki postignut progres na ovom putu ne smiju izostati”, navodi se u saopštenju MO.

Krapović je informisao Lekornija i o prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore, koji se tiču ispunjavanja obaveza koje proističu iz kredibilnog članstva u NATO i aktivnog doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti.

“Posebno je naglasio da je među prioritetima i modernizacija kapaciteta Vojske Crne Gore i jačanje sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore, kroz zajedničke aktivnosti sa savezničkim državama”,  dodaje se.

Ministar je informisao Lekornija i o planovima za jačanje kapaciteta i modernizaciju Mornarice Vojske Crne Gore, kroz nabavku novih patrolnih brodova.

“Istakao je da su kriterijumi koji su definisani generalnom specifikacijom obavezni, te izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da posjeti brodogradilište „Kership“ u Lorijenu, gdje će se upoznati sa ponudom brodogradilišta i dinamikom konstrukcije plovila, te razgovarati o mogućim aranžmanima za buduću saradnju”, navodi MO

Ministar Vojske Francuske je podsjetio da su zemlje Zapadnog Balkana u uskoj sferi političkog interesovanja Republike Francuske, o čemu svjedoči i Francuska strategija za Zapadni Balkan, donešena sa ciljem da podrži i dopuni djelovanje EU za približavanje regiona evropskoj porodici.

“Lekorni je istakao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu”, saopšteno je iz MO.

Uz iskazanu spremnost za jačanje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom u oblastima od obostranog značaja, on je pohvalio doprinos Crne Gore međunarodnom miru i stabilnosti, ističući da na taj način najbolje dokazujemo kredibilitet u Alijansi.

“Naglasio je i da novi bezbjednosni izazovi zahtijavaju brzo prilagođavanje saveznica NATO planovima kolektivne odbrane, gdje Crna Gora takođe dokazuje svoju savezničku zrelost”, navodi se u saopštenju

Izrazio je očekivanje da će francusko brodogradilište „Kership“ ispuniti neophodne kriterijume, čime bi Crna Gora i Republika Francuska stvorile uslove za nastavak saradnje na ovom polju i time još jednom potvrdile spremnost za jačanje strateškog partnerstva.

Krapovićeva posjeta je realizovana na temeljima nedavno postignutog dogovora premijera Crne Gore Milojka Spajića sa predsjednikom Francuske, Emanuelom Makronom o strateškom partnerstvu Crne Gore i Republike Francuske, a imajući u vidu da su odbrambeni odnosi prepoznati kao veoma perspektivna sfera saradnje dvije zemlje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.