„Kralj kriptovaluta“ danas izlazi na slobodu

0

Umjesto da se privodi kraju, postupak ekstradicije državljanina Južne Koreje Do Kvona mogao bi da se iz rubrike „crna hronika“ preseli u rubriku „vjerovali ili ne“.

Nakon višemjesečnog preganjanja, iz četvrtog puta je odlučeno da će „kralj kriptovaluta“ biti izručen matičnoj zemlji. Međutim, dan pred izručenje uslijedila je nova i do sada nezapamćena odluka u ovakvim predmetima. Naime, Vrhovni sud, na predlog Vrhovnog državnog tužilaštva, donio je odluku kojom se odlaže izručenje. Prema nezvaničnim saznanjima medija, predstavnici Južne Koreje, po obavještenjima dobijenim od crnogorskih nadležnih organa, već su stigli u Crnu Goru u namjeri da danas preuzmu Do Kvona. Umjesto Do Kvona, dobili su obavještenje da do izručenja, zasad, neće doći.

VDT je tražilo odlaganje izručenja i podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti.

– Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDT) za odlaganje izvršenja rješenja Višeg suda u Podgorici Kv br. 265/24 od 6. marta 2024. godine i rješenja Apelacionog suda Crne Gore Kvž br. 179/24 od 20. marta 2024. godine, podnijetom uz Zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a Ktz. br. 15/24, donijelo je rješenje kojim je određeno odlaganje gore navedenih rješenja o izručenju okrivljenog Kwon Do Hyeonga Republici Južnoj Koreji, a po molbi Ministarstva pravde Republike Južne Koreje od 24. marta 2023. godine, do donošenja odluke po podnijetom zahtjevu za zaštitu zakonitosti. Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sudija Milenka Seka Žižić, kao predsjednica vijeća, i sudije Ana Vuković, Zoran Šćepanović, dr Vesna Vučković i Seke Piletić, kao članova vijeća, donijelo je navedeno rješenje, shodno odredbi člana 440 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku, kojim je propisano da Vrhovni sud, s obzirom na sadržaj zahtjeva o zaštiti zakonitosti, može odrediti da se odloži, odnosno prekine izvršenje pravosnažne sudske odluke – saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Oduzeli mu pasoš

Do Kvon će, kako je „Dan“ i najavio, danas napustiti spuški zatvor jer mu ističe četvoromjesečna kazna zatvora za lažna dokumenta. Iz Višeg suda u Podgorici potvrđeno nam je da mu je izrečena mjera oduzimanja putne isprave kako ne bi mogao da napusti Crnu Goru.

Izručenje Do Kvona, osim Južne Koreje, tražili su i pravosudni organi Sjedinjenih Američkih Država. „Kralja kriptovaluta“ terete za prevaru tešku više desetina milijardi eura. Iako je ranije odlučeno da bude izručen SAD, ni do toga nije došlo.

 

Kazna ističe danas

Do Kvon je danas trebalo da bude izručen ili pušten na slobodu, budući da mu je istekla kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca na koju je osuđen zbog lažnog pasoša. On je 23. marta prošle godine sa prijateljem uhapšen na aerodromu Podgorica. Tada su kod njih pronađeni lažni pasoši. Odlukom Osnovnog suda u Podgorici osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Prijatelj „kralja kriptovaluta“ kaznu je odslužio ranije i već je izručen matičnoj zemlji.

Viši sud je tri puta odlučivao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona, a tek nakon treće odluke Apelacioni sud je naložio novo odlučivanje, upozoravajući na zakonsku obavezu da sud izrekne gdje će biti izručen. Budući da je crnogorskim pravosudnim organima prvo stigao zahtjev Južne Koreje za izručenje Do Kvona, odlučeno je da, shodno zakonskim propisima, bude izručen matičnoj zemlji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.