Kovačević: Zanati su metafora duše i duhovnosti jednog kraja, podneblja, naroda i države

0

Zanatska komora Crne Gore i Udruženje zanatlija Crne Gore, zajedno sa Organizacijama žena Crne Gore predstavljali su Crnu Goru na XXI Manifestaciji: Sajam narodnog stvaralaštva, koja je 30-31. marta organizovana u Vrnjačkoj Banji pod pokroviteljstvom SO Vrnjačka Banja, TO Vrnjačka Banja i Hotela Breza.

Ovoj važnoj manifestaciji prisustvovali su gosti iz Austrije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Mađarske, predstavnici ministarstava Republike Srbije, instituta, turističkih organizacija, obrazovnih institucija i drugih brojnih društveno značajnih entiteta.

Promotivnim aktivnostima na sajmu prezentovano je očuvanje i razvijanje tradicionalnih zanata, kao glavni cilj manifestacije.

Po osnovu dugogodišnje uspješne saradnje i poziva domaćina iz Vrnjačke Banje, Zanatsku komoru Crne Gore ​​​su predstavljali članovi Udruženja umjetničkih zanatlija Marojević Ljiljana, Kovačević Milojka, Marković Dragan i Kovačević Obrad, potpredsjednik Komore.

Štand Komore je odisao posebnom kreativnošću i bio izuzetno posjećen što je organizator nagradio „Poveljom“ za podršku očuvanju tradicije.

U svom obraćanju organizatoru i učesnicima potpredsjednik Zanatske komore Crne Gore Obrad Kovačević je istakao:

„Osobito mi je zadovoljstvo da se osvrnem na dio ove manifestacije koji se odnosi na stare, tradicionalne i umjetničke zanate koji su metafora duše i duhovnosti jednog kraja, jednog podneblja, jednog naroda i jedne države. Naše bogatstvo je raznolikost naše tradicije, ali i želja da je održimo i sačuvamo, jer se po tome svaki narod prepoznaje! Pored svih nedaća koje nas pritiskaju bar nam je Bog dao svijest i savjest, pa svoju tradiciju želimo sačuvati“, izjavio je Kovačević.

Skup je uspješno okončan sa željom svih učesnika skupa da se nastavi međusobna saradnja i međunarodna okupljanja ovoga tipa u cilju unaprjeđenja, promocije, očuvanja i razvoja tradicionalnih zanata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.