Koronavirus manje smrtonosan, ali zarazniji

0

Koronavirus nije smrtonosan kao drugi virusi, poput SARS-a i MERS-a, ali je zarazniji od njih, kazala je direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Kako je rekla, to su pokazali podaci koji su urađeni na osnovu analize potvrđenih slučajeva obolijevanja i umiranja.

Prvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen je u srijedu u Hrvatskoj, dok je Italija raste broj oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. U Crnoj Gori pod nadzorom su, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 184 osobe.

Brajović je za Pobjedu kazala da se, na osnovu posljednjih podataka, smrtnost u slučaju oboljelih od koronavirusa kreće od dva do četiri odsto, što je, kako dodaje, značajno niže od smrtnosti od SARS-a (9.5 odsto), MERS-a (35 odsto) ili ebole 2014. godine (50 odsto).

Ona ističe i da prema procjenama SZO-a svake godine, od komplikacija nastalih usljed obolijevanja od influence, odnosno sezonskog gripa, u svijetu umre do 650 hiljada osoba, što predstavlja smrtnost od 0.1 odsto na globalnom nivou.

“Ono što je takođe značajna razlika u odnosu na koronavirus jeste što je influenca dobro poznati virus, virus koji epidemiolozi jako dobro znaju i zahvaljujući tome kao naučna zajednica bili smo sposobni da ponudimo vakcinu, što svakako utiče na smrtnost“, rekla je Brajović.

Međutim, kako je kazala, i u ovom slučaju i danas se dešava da zbog špekulacija, skepse, neinformisanosti ljudi i dalje pored bezbjedne efikasne vakcine svoj život izlažu opasnosti.

Prema njenim riječima, kada se govori o koronavirusu, nema ni lijeka, ni vakcine.

Brajović je ponovila da je novi koronavirus zarazniji od MERS-a i SARS-a i da je preliminarna stopa reprodukcije, odnosno prosječan broj sekundarnih slučajeva koji se registruju u populaciji kreće od 1.4 do 4.9.

“To znači da se virus može prenijeti sa jedne zaražne osobe na novih pet zdravih osoba”, kazala je Brajović.

Obolijevanje u populaciji djece, dodala je ona, bilo je rijetkost, ali je odbacila neke špekulacije o tome da u većem stepenu obolijevaju muškarci u odnosu na žene.

Brajović je naglasila da svi raspoloživi podaci potvrđuju da je rizik najveći za stare osobe sa hroničnim oboljenjem, odnosno sa oslabljenim imunim sistemom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.