Koprivica sa Abazovićem: Vlada da podrži osnivanje Ulcinjskog pozorišta

1

Kao spoljni ekspert za kulturu u resoru kulture na Cetinju, danas sam u zgradi Vlade Crne Gore razgovarao s potpredsjednikom Vlade,  Dritanom Abazovićem, u vezi sa perspektivama osnivanja Ulcinjskog pozorišta.

Pravi je trenutak da se Vlada Crne Gore šire uključi u inicijativu osnivanja Ulcinjskog teatra, uz određenu finansijsku podršku, ocijenjeno je na sastanku spoljnog eksperta za kulturu Dragana Koprivice i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Abazović je u razgovoru iskazao i svoja uvjerenja da bi i naša dijaspora, posebno građani Ulcinja koji žive i rade u inostranstvu, podržali ovakvu hvale vrijednu ideju.

Koprivica je tokom razgovora  ukazao na potrebu da Ulcinj, kao grad viševjekove kulture, sa bogatom istorijskom i kulturnom tradicijom, zavređuje da se u njemu napokon formira profesionalno pozorište, kao odraz želja svih građana tog grada, posebno mladih talenata, koji zasad u skromnim uslovima stvaraju u okviru NVO Teatar “Teuta”, a koji bi bio početna osnova za formiranje Ulcinjskog pozorišta.

“Od posebnog značaja je činjenica što u okviru ovog amaterskog teatra stvaraju troje mladih pozorišnih entuzijasta iz Ulcinja, sve troje sa diplomama Fakulteta dramskih umjetnosti. To su mlada i talentovana rediteljka Edina Mustafić, scenografkinja i kostimografkinja Jetmira Hodža i glumac Baškim Aljaj. Ovo troje talentovanih Ulcinjana sa diplomama pozorišne akademije već nekoliko godina biju neizvjesnu bitku za afirmaciju dramskog amaterizma u svom mjestu, uz napore i odricanja, te ne bi bilo dobro da u traganju za poslom napuste svoj rodni grad”, naveo je Koprivica.

Kako je istakao, uz prisustvo školovanog kadra značajno je i što bi Ulcinjsko pozorište moglo obavljati svoje osnovne djelatnosti u reprezentativnoj sali Centra za kulturu, koji i inače obezbjeđuje prostor za rad NVO Teatar “Teuta”, uz kompletnu tehničku infrastrukturu.

“Treba navesti i podatak da Centar za kulturu Ulcinj nema zaposlenih na radnim mjestima pozorišnog reditelja, kostimografa i scenografa, a troje mladih školovanih pozorišnih poslenika vode i dramsku sekciju za najmlađe, za čije predstave redovno vlada veliko interesovanje. A to je i dodatno povoljan momenat kad je riječ o spektru aktivnosti budućeg pozorišta u Ulcinju, koje bi trebalo da se napokon institucionalizuje”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, s obzirom da opština Ulcinj ima razumijevanja za pozorišne djelatnosti, a nema finansijskih mogućnosti, smatra da je pravo vrijeme da se Vlada Crne aktivnije pozabavi ovim pitanjem i podrži osnivanje Ulcinjskog teatra, koji bi mogao biti, za početak, makar producentskog ili poluprofesionalnog tipa.

“Takođe želim da informišem našu kulturnu javnost da je ministarka, prof. dr Vesna Bratić, upoznata sa ovom kompletnom inicijativom, koju i lično snažno podržava kao opravdanu, te će Ulcinj u ovom poslu zasigurno imati i iskrenu podršku ministarke Bratić i resornog Ministarstva”, naveo je on.

Koprivica će ovu inicijativu poslati premijeru Zdravku Krivokapiću, uvjeren da će i on prepoznati potrebu institucionalizovanja teatra u našoj najjužnijoj opštini, koja baštini veliko kulturno i umjetničko nasljeđe, čemu je u ovom društvenom trenutku zasigurno potrebna mnogo veća kulturna nadgradnja i podrška.

 

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    I na Kosovu i juznoj Srbiji su bila osnovana ta “pozorišta” !.
    Kasnije se uspostavilo da su leglo terorista i da su tu školovani separatisti koji su jasnije rušili Srbiju !.
    Bice vam drago, Crnogorci !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.