Koprivica: Institucije nijesu samo u kadrovskoj, nego i u dubokoj strukturnoj i sistemskoj krizi

1

Ako se pritvoreni pripadnici zavađenih klanova međusobno obračunavaju noževima u prisustvu državnih službenika, ako javnost gleda nesporne dokaze o namještenim testiranjima kandidata za sudije, ako nosioci pravosudnih funkcija gaze zakone, a dužnost im je zaštita zakonitosti, ako su ulaganja pojedinih čelnika tužilaštva u svoje privatne objekte znatno veća, nego li kompletna ulaganja države u zgrade tužilaštva, da li više iko ozbiljan i odgovoran može imati zabludu oko toga jesu li problemi u institucijama pravne države, samo u pojedinoj tački, a ne od vrha do dna, pita se potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

“Sve ključne institucije, koje su, makar po slovu ustava i zakona, zadužene za vladavinu prava, ne samo da su kadrovski u neredovnom stanju i bez legitimiteta, već su i duboko zahvaćene korupcijom i moralno degradirane. Shodno tome, one nijesu samo u kadrovskoj, nego i u dubokoj strukturnoj i sistemskoj krizi. Krajnje je neprihvatljivo, naivno, da ne kažemo subverzivno, pretpostaviti da bi se predlaganjem kadrovskih rješenja, i izborom recimo šest pojedinaca mogla riješiti duboka kriza u kojoj se nalaze te institucije”, tvrdi Koprivica.

On tvrdi da su u najdubljoj krizi Sudski savjet, VDT i ASK.

“Članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika istekao je mandat već dvije godine. VDT-u mandat je istekao u oktobru 2019 godine. ASK nema direktora, dok su na toj poziciji ranije bili isključivo funkcioneri DPS-a. Prezentovali smo dokaz i da Savjet ASK-a nije izabran u skladu sa zakonom, jer komisija za izbor nije imala 5 članova koliko se traži po zakonu, već samo 4 člana, što je skandalozno”, kaže se u saopštenju.

On saopštava da formula iz vile na Gorici kroz “Savez za Evropu” glasi da se izaberu trgovinom tih 6 pojedinaca, a reforma pomenutih institucija, i po dubini i po širini, se i ne pominje više nego li lanjski snijeg.

“Time se vidi da je cilj da se legalizuje postojeće stanje, da se niko ne zapita kako se izabraše predsjednica Vrhovnog suda i predsjednici sudova, kako postupaju nosioci najviših pravosudnih funkcija i da li poštuju zakone, i na kraju šta radi tužilaštvo u vezi gonjenja kriminalaca”, smatra Koprivica.

On dodaje da je očigledmo da “DPS ne instruira podobnu većinu u Savjetu ASK-u da izaberu direktora ASK, odnosno daje im instrukciju da provedu više bezuspješnih krugova, ne samo da bi fingirali snagu tobože nezavisne institucije, nego i da bi se ta direktorska pozicija sačuvala za foto-finiš simulacije dijaloga o izbornim uslovima. Računica je jasna. To je jeftin način da se pribavlja lažna kvalifikacija fer uslova. Naravno, DPS pokušava da u vili Gorica istrguje institucije sistema, kroz dokazano spretnog trgovca Duška Markovića”.

On smatra da sve ličnosti koje zauzimaju ove izuzetno važne javne funkcije moraju doći na njih kroz kredibilnu i nepristrasnu proceduru, a ne nikako da budu istrgovane.

“Institucije se moraju iz osnove reformisati, a ne samo da se na vrhu šminkaju. Zato smo i, u okviru 16 zakonskih projekata, odnosno 200 rješenja za fer izbore, predložili sveobuhvatne izmjene Zakona o sprječavanju korupcije i Zakona o sudskom savjetu i sudijama”, kaže se u saopštenju.

“Pošto sa nama nema trgovine, pošto za nas nema malo poštenih, a malo nepoštenih uslova za izbore, pošto za nas nema malo nezavisnih, a malo zavisnih institucija, i pošto smo raskrinkali DPS u očima domaće i međunarodne javnosti, oni su posegli za neustavnim i svađalačkim zakonom o vjerskim zajednicama, sa ciljem da otpočnu novu i dugu sezonu prebrojavanja krvnih zrnaca i stvaranja klime koja je stimulativna samo za sve vrste ekstremizma. Institucije se ne liječe šminkanjem i bacanjem prašine u oči, još manje sa ubacivanjem dva od deset članova najviših tijela koji ne znače ništa za odlučivanje, već sveobuhvatnom reformskom izmjenom. Tako bi se obezbijedila pravna sigurnost građana, a ne da im se baca prašina u oči”, zaključio je Koprivica.

1 Comment
  1. Kafanski filozof komentariše

    Riba smrdi od glave, valjda znas !.
    Kakva vlada ,takva drzava !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.