Kontrola optužnice za planiranje ubistva vođe „škaljarskog klana“ – Bešović: Nisam pripadnik kriminalne organizacije

0

U podgoričkom Višem sudu danas je održana kontrola optužnice za planiranje ubistva sada pokojnog vođe „škaljarskog klana“ Jovana Vukotića.

Optužnica je podignuta protiv Borka D. Bešovića, Borisa P. Pejovića i Saše V. Dragojevića.

Oni su optuženi da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, prenosi „Dan“.

Za isto krivično djelo optužen je i Radoje M. Živković, koji je nedostupan pravosudnim organima Crne Gore.

Odlukom suda, postupak protiv Živković je razdvojen.

U optužnici se navodi da su u cilju realizacije kriminalnog plana okrivljeni Dragojević i Živković, tokom 2020. i 2021. godine, podstreknuti sa umišljajem od organizatora kriminalne organizacije, optuženih Radoja Zvicera i Milana Vujotića, na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog Vukotića.

Advokati Bešovića, Pejovića i Dragojevića predložili su sudu da obustavi krivični postupak, ističući da Skaj komunikacija ne može biti dokaz.

Okrivljeni Borko Bešović se zahvalio sudu što mu je omogućio da se obrati sa nekoliko riječi.

„Poštovani sude, nisam pripadnik kriminalne organizacije i želim da se ovaj sudski proces završi što prije“, rekao je on.

Inače, prema navodima SDT-a, Bešović, Pejović, Dragojević i Živković su u toku 2020. i 2021. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država Evrope, postali pripadnici kriminalne organizacije koju su organizovali optuženi Zvicer i Vujotić, čiji pripadnici su pored za sada neidentifikovanih lica, postali i optuženi Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Radovan Mujović, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Dejan Rutović i Srđan Jurišević protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu 20. 01. 2023. i Goran Stojanović protiv kojeg je specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu 28. 07. 2023. godine, kao i okrivljeni Igor Božović protiv kojeg je istraga u toku.

– Okrivljeni Borko Bešović, Boris Pejović, Saša Dragojević i Radoje Živković, kao pripadnici kriminalne organizacije, prihvatili su kriminalni plan. Okrivljeni Bešović koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa širfom 7220C5, a kojeg organizatori i ostali pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju kao „Vojnik“ ili „Ragnar“, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koja su mu saopštena direktno ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da pronalazi štek stanove za potrebe kriminalne organizacije, da preuzima, čuva, predaje i čisti vatreno oružje i municiju koje pripada kriminalnoj organizaciji, a koje je namijenjeno za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela i da prevozi oružje i lica koja su određena da budu neposredni izvršioci do mjesta predviđenog za uvježbavanje neposrednih izvršilaca u gađanju iz snajperskih pušaka – dio je optužnice.

SDT dalje tvrdi da je okrivljeni Boris Pejović,koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 5S7EKH, kojeg organizatori i drugi pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju sa „Kobac“, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije.

– Okrivljeni Saša Dragojević, koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 23AB28, imao je zadatak da izvršava naredbe i uputstva koja su mu direktno saopštena od strane organizatora kriminalne organizacije ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da preuzima, čuva i predaje vatreno oružje, municiju i ekspolozivne materije za potrebe kriminalne organizacije – navodi su tužilačke istrage.

SDT dodaje da je optužen da je zajedno sa drugim pripadnikom kriminalne organizacije optuženim Filipom Kneževićem, uvježbava upravljanje dronovima na kojima bi se postavila eksplozivna sredstva – bombe.

– Te da njihovim korišćenjem neposredno učestvuje u lišenju života lica određenih od strane organizatora kriminalne organizacije – navodi se u optužnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.