Konjević pisao ambasadorki Popi: Hitno pokrenuti parlamentarni dijalog vlasti i opozicije oko imenovanja u pravosuđu

5

Predsjednik SDP Raško Konjević uputio je ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popi pismo kojim obavještava o inicijativi SDP za pokretanje hitnog parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije oko imenovanja u pravosuđu za koje je potrebna kvalifikovana većina, kao uslovu za naš dalji napredak na putu ka EU, navodeći da je takav dijalog snažno preporučen i u Predlogu Rezolucije Evropskog Parlamenta o Crnoj Gori.

Konjević u pismu Popi navodi da je uputio i zvaničan poziv predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da pokrene parlamentarni dijalog na tu temu imajući u vidu svojevrsnu institucionalnu blokadu u ovoj oblasti koja negativno utiče na evropski put Crne Gore.

“Kao što znate, obavezu pokretanja dijaloga na ove teme snažno je preporučena u nedavno objavljenom predlogu Rezolucije Evropskog Parlamenta u kojoj se govori o „neophodnosti međupartijskog dijaloga u cilju postizanje kvalifikovane većine za postavljenja u sudstvu i tužilaštvu“. Takođe, jasno je da je obaveza implementacije Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa jedna od naših temeljnih obaveza iz privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24”, dodaje on.

Konjević je istakao, da se Crna Gora nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda pa SDP, sagledavajući sa zabrinutošću ozbiljnost aktuelnog trenutka, smatra da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i najoptimalniji način da se krene u demokratsko razrješavanje aktuelnih izazova pred kojima se nalazi država Crna Gora.

“Dijalog i rad na postizanju konsenzusa su temeljni evropski principi, posebno kada se radi o pitanjima koja nijesu stvar jedne vlasti već cjelokupnog društva. Bez dijaloga oko ovih pitanja naša evropska agenda će stagnirati odnosno nazadovati, a što je posebno opasno, ući ćemo u prostor političke i institucionalne krize sa izvjesnim ozbiljnim i teškim posljedicama po političku pa i ukupnu društvenu stabilnost. Želim da Vas upoznam da se Crna Gora 2013. godine nalazila u sličnom političkom izazovu, obilježenom snažnom političkom polarizacijom, iz kojeg stanja smo uspješno izašli zahavaljujući upravo pokretanju političkog dijaloga pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Parlamenta i SDP-a”, navodi Konjević.

Podsjeća da je ishod tog dijaloga bilo usvajanje Ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom, a nešto kasnije i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je bio uslov za otpočinjanje pregovora sa EU.

“Sve ove važne rezultate koji su Crnoj Gori omogućili da se najbrže i najuspješnije u regionu kreće na putu ka EU, ostvarili smo u tijesnoj saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima, prije svega Evropskom komisijom, Misijom EU u Crnoj Gori i Venecijanskom komisijom. Naravno, uslov za sve to je bila politička volja vlasti da pokrenu proces dijaloga čiji je cilj da vodi konsenzusu oko ovako važnih pitanja. Uvjeren sam, uvažena Ekselencijo, da bi ohrabrivanje parlamentarnog dijaloga i sa Vaše strane značajno doprinijelo da kao država uđemo u konstruktivan proces kroz koji bismo započeli zajednički rad na ispunjavanju naših ustavnih i evropskih obaveza kada je riječ o otvorenim pitanjima u pravosuđu“ navodi se u pismu Konjevića ambasadorki Popi”, poručuje on.

5 Comments
 1. Balsa komentariše

  Sto su se ovi koji su sa DPS-om 20 godina krali. jedva cekamo sledece izbore da ovi nestanu sa politicke scene.

 2. MIKI komentariše

  Konjevic kurotresina ,bijeda ljudska, politicka prostitutka,politicki kurton za jednokratnu upotrebu.Konjevicu svima si se na ku.ac popeo.

  10
 3. Miki komentariše

  A da se HITNO OTVORI NEKA FABRIKA
  A DA USPAVANI SINDIKAT NESTO RADI
  A DA SE PRESTANE SA PROTIV USTAVNIM ZAPOSLJAVANJEM PENZIONERA dok mladi napustaju zemlju.

 4. Kontra revolucija komentariše

  Eh koja ste vi bedna drzava postala da vam ponovo treba pomoc nekih ambasada i njihovih cinovnika !.
  Vi se takmicite u tome ko ce biti njihov najbolji rob !.
  Od suverenosti nema ni s, a od casti ni c ali od ulizavanja imate veliko U !.

 5. Ivi komentariše

  Pokreni ga ti, šta će ti Popica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.