KOME SMETA MUZIKA?

0

Piše: SIBIN

Nisam završio ‘Mozarteum University Salzburg’, niti sam opsjednut fon Karajanom kao – Vitgenštajnov (poremećeni) nećak, ali, valjda mi to daje za pravo da pročitam – polemiku – na relaciji: Đuro i dr Dragan Koprivica.

Đuru, ako sam dobro čuo (pardon, pročitao), zaparalo uši to što je dr Dragan Koprivica u društvu Milana Kneževića organizovao kulturni događaj u ZIKS-u. Veče je završeno: aplauzom zatvorenika, što je mnogo veći aplauz od pljaskanja skorojevića koji pune CNP samo kad je neki jubilej. Pa dođu kamere RTCG. Pa vas usnime. Pa budete viđeni. (Još uvijek sa sobom ne dovodeći pudlice.)

Fuko i Delez bili su prvi filozofi koji su se javno borili za – prava zatvorenika. Tu je praksu nastavio i Derida, postoji i video zapis filozofa u nekom francuskom zatvoru, buneći se na tretman kakav zarobljenici imaju.

Jedno je čitati „Zapis iz mrtvog doma“, „Arhipelag Gulag“, „Priče sa Kolime“, drugo je robijati, treće: imati osjećaj prema zatvorenicima i napraviti veče posvećeno njima, u druženju s njima.
dr Dragan Koprivica poziva kolumnistu „Vijesti“ Đura da mu se pridruži u druženju sa zatvorenicima u zatvoru u Bijelom Polju. Platiće mu kartu: Beograd – Bijelo Polje – Beograd.

Ne mora im, ako sam dobro razumio, čitati kolumne. Samo da se eto podruži. Da ne upoznaje života iza strašnih zidina samo preko literature. Jer je pisac, zauvar mu je iskustva malo.

Nego, svijet se nalazi na ivici ambisa jer se angažovani bukači javljaju iz soba punih knjiga, što uvijek vidimo kad se uključe preko Zoom-a da naprave presjek globalnih situacija. Onako ekspertski i, što rekli bReograđani – šmekerski.

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.