Kojim automobilima najbrže opada vrijednost?

0

Poznato je da novi automobil odmah po izlasku iz salona izgubi značajan dio cijene.  Međutim, koliko izgubi nakon pet godina?

Portal iSeecars nudi odgovor u najnovijoj studiji kojom su obuhvaćeni automobili starosti do pet godina. Kada je u pitanju američko tržište, najveći pad vrijednosti bilježe električna vozila, prosječno čak 49.1% u pet godina. S druge strane, cijenu najbolje drže hibridi i kamioneti.

Ima nešto zajedničko američkom i evropskom tržištu, a to je da italijanski automobili najlošije drže cijenu. Izgledaju odlično, super se voze, ali im cijena svejedno nije jača strana. U Evropi su to, na primjer, Fiat i Alfa Romeo, dok je u SAD neslavni predvodnik Maserati Quattroporte.

Maserati Quattroporte 2015 (foto: wikipedia.org)

 

U Americi, polovni Maserati Quattroporte se loše kotira. Cijena mu pada ekspresnom brzinom, pa nakon pet godina izgubi čak 64.5% vrijednosti, što znači da će kupac izgubiti više od 90.000 dolara na njemu.

Pored nekoliko Maserati modela, na listi u Top 10 je BMW serije 7, serije 5, pa i X5, značajan pada cijena i kod Jaguara XF, kao i kod Audija A7. Prevedeno, kupovina premium automobila ujedno znači i najveći gubitak na vrijednosti vozila kako vrijeme prolazi, ali izuzeci svakako postoje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.